Nemzeti Mintaterv Katalógus

2019.09.16. 17:30

Tuzson: a kormány egyik fő feladata a magyar családok támogatása

A bemutatott kiadvány nagy segítséget nyújthat az otthonteremtés előtt állóknak.

Budapest, 2019. szeptember 16. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelõs államtitkára a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényrõl tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kormány egyik legfontosabb feladata a magyar családok támogatása – hangsúlyozta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Nemzeti Mintaterv Katalógust.

A kiadvány, amely a magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak 3 dimenziós vázlatterveit tartalmazza, nagy segítséget nyújthat az otthonteremtés előtt állóknak – jelezte az államtitkár.

Tuzson Bence tájékoztatása szerint a katalógusba a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. által kiírt ötletpályázatra érkezett nyertes pályázatok kerülnek bele, így az építkezést tervező családok 72 pályázó 93 vázlat tervével ismerkedhetnek meg. Az ötletpályázatra 149 pályázó, 273 pályaművet küldött be, ezek közül a bírálóbizottság választotta ki azt a 93-at, amelyet a nagyközönség is megismerhet.

A hétfői rendezvényen a nyertes pályamunkákat beküldők oklevelet vehettek át, ezen felül minden egyes támogatott vázlatterv után 500 ezer forint díjazásban részesültek. A helyszínen kiadott jelentés szerint ez a szemléletformáló tervgyűjtemény az építtető családok számára kiszámítható bekerülési- és üzemelési költségű családi házak mintaterveit tartalmazza.

Sík András, a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az ötletpályázaton kockaházak átalakítása, kalákában – vállalkozó nélkül a faluközösség összefogásával – megépíthető családi házak, illetve korszerű technológiával épülő családi házak – okosotthonok – kategóriába küldhették be vázlataikat a pályázók.

A nyertes munkák közül 20 megoldás a kockaházak átalakítására, 29 a kalákában megépíthető családi házra, 44 pedig a harmadik kategóriára az okosotthonok kialakítására vonatkozott. Közölte, a most elismert munkákból a Tudásközpont munkatársai készítik majd el a kiviteli terveket, csatolnak hozzájuk részletes költségelemzést és teszik lehetővé, hogy az építkezés előtt álló család 3 dimenziós modell segítségével tekinthesse meg a terveket.

Az így kialakított mintatervkatalógus várhatóan 2020. januártól lesz elérhető az nmtk.lechnerkozpont.hu honlapon, amely jelenleg a vázlatterveket tartalmazza.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára elmondta, hogy a 2020-as mintaterv ötletpályázatban elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozik ma Magyarországon egy építész, milyen építészeti stílusjegyeket visel magán az általa tervezett épület az adott tájegységet tekintve, illetve, hogyan felel meg alkotása a 21. század infrastrukturális kihívásainak a gépészet és a műszaki megoldások terén.

Borítókép: illusztráció: Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényről tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában