Magyar Falu Program

2019.10.08. 22:30

A falvak már több mint 21 milliárdot kaptak

Az ötezres lélekszám alatti kistelepülések már több mint 21 milliárd forintot vehettek kézhez a 75 milliárd forintos, az életminőséget javító beruházásokat támogató keretből.

Orbán Balázs emlékeztetett, a kormány idén indította el a Magyar Falu Programot, amely a kistelepülések fejlődését, népességmegtartó erejének növelését célozza. A kabinet szándéka, hogy az intézkedés ciklusokon átívelően működjön, ennek érdekében 2020-ra is az ideinek megfelelő, 150 milliárd forintot különített el a programra – fejtette ki.

Az államtitkár aláhúzta, a rendszerváltoztatást követően hatalmas forráskivonás jellemezte a magyar vidéket, a Magyar Falu Programnak köszönhetően azonban most egy régóta nem látott lehetőséget kapnak a falvak. Elmondta, ugyan a népességcsökkenés a legkisebb településeken érezteti legjobban hatását, a kormány a 2010 után bevezetett családtámogatási intézkedések elemzésével mégis arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalok körében népszerű a falusias életforma.

A kabinet célja ezért annak elérése, hogy a városban vagy faluban történő letelepedés kérdése ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választás legyen

- hangsúlyozta Orbán Balázs.

A kormány képviselője közölte, a kistelepülések életminőségének javítására az idén 75 milliárd forintot szánnak 15 alprogram keretében, amelyből tizennégy esetében már le is zárták a pályázati időszakot. Az önkormányzatok még szolgálati lakások kialakítására jelentkezhetnek október 24-ig – tette hozzá.

Orbán Balázs tájékoztatása alapján eddig négy alprogramban, több mint 21 milliárd forint értékben történtek meg a kifizetések, összesen 1 454 településnek. A győztes pályázatokból 6 milliárd forintot fordítanak önkormányzati- és 7 milliárd forintot egyházi közösségi terek fejlesztésére, további 4 milliárd forintból 186 településen újulhatnak meg, vagy épülhetnek új orvosi rendelők, 778 település pedig összesen 2 milliárd forintból szerezhet be orvosi eszközöket – mondta.

Az államtitkár közölte, a kistelepülések életminőségét javító programpontokban összesen 10 713 pályázat érkezett, amelyek közül 1 398-at egyházi pályázók nyújtottak be.

A pályázatokból szolgálati lakások, bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, belterületi utak és járdák, sportparkok, temetők, valamint önkormányzati és egyházi közösségi terek épülhetnek, vagy újulhatnak meg – emlékeztetett.

Orbán Balázs kitért arra is, a Magyar Falu Program egészét tekintve eddig az érintett települések 96 százaléka adott be pályázatot, 55 százalékuk pedig már rendelkezik legalább egy nyertes pályázattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában