felsőoktatás

2019.10.14. 07:18

Egyre nő a külföldi hallgatók száma

Jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul magyarországi intézményben.

Debrecen, 2018. január 22. Hegedûs Viktória egyetemi tanársegéd fogszabályzás gyakorlatot vezet hallgatóinak. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelõtt kezdõdött az idegen nyelvû képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018 tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

A külföldi állampolgárságú hallgatók száma és aránya folyamatosan nő a magyarországi felsőoktatásban – írja a Világgazdaság.

A lap hétfői számában az Oktatási Hivatal adatait idézve ismerteti:

jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul magyarországi felsőoktatási intézményben, ők teszik ki az összes nappali tagozatos hallgatók 16,5 százalékát.

2015-ben még 23 ezren voltak, akkori arányuk 12 százalék volt.

Az itt tanuló külföldiek mintegy harmada a négy hazai orvosi egyetemre jár.

A legtöbben Kínából, az Egyesült Államokból és Németországból érkeztek Magyarországra tanulni.

Sokan jönnek Franciaországból, Romániából, Szlovákiából Norvégiából, Törökországból, Vietnamból, Azerbajdzsánból és Oroszországból is.

A külföldiek egy félévért a Corvinuson hozzávetőleg 700 ezer forintot fizetnek, a Budapesti Gazdasági Egyetemen az alapképzés ára 760 ezer forint, a mesterszaké 940 ezer.

Borítókép: Hegedűs Viktória egyetemi tanársegéd fogszabályzás gyakorlatot vezet hallgatóinak. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában