Ország-világ

2020.09.25. 15:08

A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

„Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik. A Nemzeti Laboratóriumok a legjobb hazai egyetemi és vállalati szakembereket, képességeket összpontosítva nemzetközi szinten elismert tudományos csomópontokká válhatnak” – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020. szeptember 25-én, Pécsett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze.

Céljuk a jelentős globális problémákra választ adni képes kompetenciák fejlesztése, a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítása.

A tárcavezető jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen – Biztonságos társadalom és környezet, Egészség, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család – alakítanak ki Nemzeti Laboratóriumokat. Négy labor jogszabály alapján jön létre, a továbbiakhoz egyedi kérelmek alapján biztosít idén közel 5 milliárd forint támogatást az NKFI Hivatal. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása évenként aláírandó okiratok, megállapodások alapján történik.

A sikeres működés érdekében az ITM létrehozta a Laboratóriumok Programirányítási Rendszerét. Ennek célja a kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és nemzetközi hálózatosodásának elősegítése, az eredményesség ösztönzése.

A budapesti, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, az agrártechnológia és a kvantuminformatika témaköreivel foglalkoznak majd. A baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem bázisán jött létre a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Magyarországon mintegy 150 ezer házaspár küzd meddőségi problémákkal. A 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő laboratórium küldetése, hogy a megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével járuljon hozzá a sikeres meddőségi kezelések, és így a megszülető gyermekek számának növeléséhez.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium feladata a komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségek, új kórokozók felderítése, azonosítása, vizsgálata, egy nemzetközi szintű oktató és képző központ létrehozása lesz.

A 2 milliárd forintos támogatással útjára indított labor megalapításánál a koronavírus-járvány második hullámának beköszöntével aligha van időszerűbb teendő – emelte ki Palkovics László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában