feltételek

2021.04.03. 13:03

Nemzeti értéket őriznek és teremtenek az új típusú alapítványok

A kormány javaslatcsomagja a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány létrehozását is kezdeményezi, amelyek főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalhatnának át az államtól.

Nemzeti értéket őriznek és teremtenek az új típusú alapítványok – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Azt írták, hogy a közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre.

A kormány sarkalatos törvényjavaslatban kéri az Országgyűlés egyetértését az új jogintézmény kialakításához. A javaslatcsomag a felsőoktatási intézményeket fenntartók mellett további öt alapítvány létrehozását is kezdeményezi, amelyek főként kulturális, képzési, kutatási és tehetséggondozási feladatokat vállalhatnának át az államtól – emelték ki.

Hozzátették, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepét már az Alaptörvény kilencedik módosítása is elismerte.

„Alapvető elvárás, hogy az újfajta alapítványok tevékenyen védelmezzék a magyar nemzet megmaradásának és jólétének, a nemzeti tudáskincs gyarapításának érdekeit” – hangsúlyozták, hozzáfűzve: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból is függetlenül gondoskodhatnak a fiatal nemzedékek jövőjét meghatározó feladataik végrehajtásáról.

A tárca szerint a létrejöttük három feltétel előzetes teljesüléséhez kötött: elsőként az egységes törvényben kell rendelkezni közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá minősítésükről.

A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítása érdekében a javaslat legalább 600 millió forintos vagyonrendelést ír elő számukra. Végül a bíróságnak nyilvántartásba is kell vennie az alapítványt – sorolta az ITM.

Hozzátették, hogy a javaslat egyértelműen kimondja, az alapítványok sem a közfeladat ellátásával, sem a közérdekű cél megvalósításával nem hagyhatnak fel.

A felsőoktatási tevékenységekre speciális szabályokat rögzít, hiszen új típusú alapítványok tarthatják fenn a modellváltó egyetemeket is. Ezeken felül a kormány további öt közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséről kéri a képviselők döntését a törvénycsomagban – jelezték a közleményben.

Részletezték: a Hauszmann Alapítvány főként Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának gondozásával, egy emlékház és a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja létrehozásával foglalkozna.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány feladata a többi között a vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése, az agrárképzés feltételeinek javítása lenne.

A Magyar Kultúráért Alapítvány egyebek mellett nevelési, oktatási, kulturális tevékenységeket finanszírozna, kreatívipari innovációk létrejöttét támogatná.

A Makovecz Campus Alapítvány megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak.

Végezetül a Mol – Új Európa Alapítvány a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg. Gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat segítene elő – olvasható az ITM közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában