jó az idei termés

2021.08.18. 06:30

Stabilan első Európában a magyar csemegekukorica

A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők – hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.

A hazai csemegekukorica kapacitás továbbra is stabil, a termékek iránt élénk a kereslet, ezért a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan 30 ezer hektáron, mintegy 500 ezer tonna feletti csemegekukorica termelésére szerződtek a termelőkkel, integrátorokkal. A csemegekukorica termelés döntő többsége feldolgozókhoz kerül, mélyfagyasztott és konzervtermék lesz belőle, a hazai frisspiaci fogyasztás és a friss export mennyisége mindössze pár százaléka a hazai termelésnek, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a vállalat kabai csemegekukorica szakmai napján.

A szakember az idei szezonról szólva kifejtette:

„a tavaszi hideg, száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a vetések ütemezésére, kelésekre. Később a tartós esőzések, viharok okoztak károkat az állományban. A betakarítási szezon viszont már időben, július első harmadában elkezdődött a meleg időjárásnak köszönhetően.

A csemegekukorica termelői kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani.

Jó hír, hogy az utóbbi években több feldolgozó állami támogatással korszerűsítette a feldolgozó gépsorait és több termelőnél bővült az öntözhető terület nagysága. Emellett évente kerülnek termesztésbe újabb hibridek a nemesítő házaktól, és a termesztéstechnológia területén is folyamatos a fejlődés.”

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica termelője. A világpiacon az Egyesült Államok az első, hazánk mögött Új-Zéland a harmadik. „Ez a kedvező pozíciónk stabil és várhatóan így is marad annak ellenére, hogy az időjárási szélsőségek nálunk is nehezítik és drágítják a termelést”

, prognosztizálta a szakember.

Világszínvonalú a hazai csemegekukorica

A szakmai rendezvényen szóba került a koronavírus járvány is, amely hatással volt a csemegekukorica piacára is. A vendéglátás visszaesése miatt európai szinten érezhetően csökkent a fagyasztott csemegekukorica termékek piaca, amely értékesítési nehézségeket és készletproblémákat okozott a hazai fagyasztóiparnak is. Ezzel szemben a konzervtermékeket fokozottan keresték a háztartások, a konzervgyárak teljes készletüket értékesíteni tudták az áruházláncokon keresztül az elmúlt időszakban.

Az időjárás mellett a kukorica csíkos mozaik vírus (MDMV) okozott nehézségeket, gazdasági károkat az elmúlt években a termelők számára. Pereczes János elmondta: ennek megelőzősére több éve megkezdődött a vírusra fogékony fajták leváltása, és minden éréscsoportban új, ellenálló hibridek jelentek meg.

A rendkívül fertőzött 2020 után az idei évben eddig még alig látni vírusfertőzött növényeket, a termesztett fajták többsége már rendelkezik nagyfokú vírus-ellenállósággal. A világ első számú csemegekukorica nemesítő és vetőmag forgalmazó vállalataként Syngenta is évek óta fokozza az MDMV ellenálló fajták nemesítését: a GSS 6924 és a Tyson MDMV rezisztens hibridek rövid idő alatt a legnagyobb területen termesztett hibridekké váltak.

A Syngenta évtizedek óta nagy energiát fordít új hibridek hazai kipróbálására, és köztermesztésbe vonására. Óváry Ádám, a Syngenta csemegekukorica fejlesztőmérnöke ismertette:

letisztult fajtaszortimentet forgalmaznak a normálédes és a szuperédes fajtakörben is. A szuperédes hibidek adják a termelés háromnegyed részét.

A szakember elmondta: „a bemutatón szereplő szuperédes fajtáink többségét az utóbbi években kezdtük forgalmazni. A normálédes Element fajtánk pedig a középkésői szegmens zászlóshajója lehet. A normálédes középkorai szegmensben a közismert Starshine és Boston fajtáink mellett, három új hibrid ezen a bemutatón debütált. Mindezekkel együtt összesen 13 fajtánk szerepel a kísérletben.”

Európában elsők, a világpiacon a másodikak a magyar termelők

A csemegekukorica növényvédelmében Papp Zoltán marketing menedzser bemutatta a gyomirtásban használható, jól ismert Lumax és Calaris Pro gyomirtó szereket. A rovarok elleni védekezés újdonsága, az idei évtől felhasználható Force Evo egyszerre biztosítja a talajlakó kártevők (drótféreg és kukoricabogár lárva) elleni védelmet és a készítményben lévő nitrogénnek és foszfornak, illetve cinknek köszönhetően a gyors, robbanásszerű kezdeti fejlődést. Papp Zoltán felhívta a figyelmet a mostani rendkívül erős kártevő nyomásra. A gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly 2. nemzedéke mellett a kukoricabogár imágók, a levéltetvek (MDMV vektor), a kabócák (sztolbur fitoplazma vektor), sőt az újonnan behurcolt poloska fajok (vándor- és márványospoloska) egyre nagyobb gondot okoznak.

A rendezvény látogatói olyan termékeket is megismerhettek a Syngenta és a Malagrow együttműködésének köszönhetően, amelyek nagyban elősegítik a csemegekukorica eredményes termesztését. A Malagrow több mint húsz éve forgalmazza a biostimulátorok és a speciális növényi táplálóanyagok kutatásában és forgalmazásában élen járó olasz Valagro termékeit Magyarországon. Mint Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója elmondta: „a cég igazolási, demonstrációs rendszerének köszönhetően be tudjuk mutatni, hogy a valódi hatású biostimulátorok igazolhatóan pozitívan hatnak a termés mennyiségére és minőségére egyaránt. ”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában