Konferencia

2022.04.26. 16:27

Az idén jó helyzetből indult az építőipar

Az építőanyag-gyártásban újraiparosításra, termelő egységek létrehozására és a magyar tulajdonú vállalatok támogatására lesz szükség.

Az idén jó helyzetből indult az építőipar, annak köszönhetően, hogy a kivitelező szektor kibocsátása tavaly 5389 milliárd forint volt, ami minden idők legjobb építőipari teljesítményének számít - mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója kedden Budapesten. 

Gyutai Csaba a Portfolio Építőipar 2022 című konferenciáján rámutatott az ágazat előtt álló kihívásokra is. Közölte, a pandémia minden szektort "megrángatott", így az építőipart is, hiszen sérültek a globális ellátási láncok. Kiemelte: az orosz-ukrán háború az építőipar számára főként a fémtermékekből okoz alapanyaghiányt. Úgy vélte, a kialakult helyzet miatt alternatív importlehetőséget kell keresni, a szóba jöhető országok sorában Törökország mellett egyebek mellett Algériát és Kínát említette. Megjegyezte viszont, hogy az ezen országokból származó termékeknek  "változó" a minősége. Márpedig elsődleges, hogy a magyar építőipar csak jó minőségű anyagokat használjon fel - jelentette ki a kormánybiztos. 

Gyutai Csaba hozzátette, az alapanyagok és az építőanyagok áremelkedése mellett szakemberhiánnyal is küzd az építőipar, amely bár jól teljesít, de vannak hatékonysági problémái. Egy nyugat-európai munkás háromszor annyi értéket termel az építőiparban, mint magyar kollegája, ezen pedig javítani kell - mondta. A kormánybiztos arra is kitért, hogy míg a kivitelezői szektorban és az építőanyag-kereskedelemben "jól állunk", mert előbbinél 90, utóbbinál 80 százalékban magyar tulajdonú vállalatok "uralják a terepet", az építőanyag-gyártásban a hazai arány csak 10 százalékos. Ezért úgy vélte, az építőanyag-gyártásban újraiparosításra, termelő egységek létrehozására és a magyar tulajdonú vállalatok támogatására lesz szükség. 

Gyutai Csaba a körkörös gazdaság kérdését is érintette, mint mondta, a hivatalos becslés évente 8 millió tonna építési hulladékot tart számon, ennek  jórészt vissza kell kerülnie a gazdaságba. A helyzet megoldására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dolgoz ki egy komplex csomagot. 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke előadásában elmondta, az építőipar idén is teljesíti a 2021-ben elért durván 5500 milliárd forintos termelési értéket. Az ágazatot az ÉVOSZ várakozásai szerint a magánszektor, az ipar és a logisztikai létesítmények húzzák majd, miközben az állami és az önkormányzati munkák csökkenésével számolnak, miután az állam már mintegy 500 milliárd forintos építési beruházást halasztott későbbre. 

A konferencia egyik paneljében Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke is a hatékonyság javítását sürgette az építőiparban, amelynek szerintük ki kell terjednie a tervezőkre, a kivitelezőkre, a beruházókra és az építőanyag gyártókra is.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában