ESG-stratégia

2022.06.16. 16:05

Kiemelten fontos a fenntarthatóság a Magyar Bankholding számára

A bankcsoport növelné az energiamixében a zöld energiát, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is.

A Magyar Bankholding célja, hogy a piacot meghatározó vállalatcsoportként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is, ennek egyik fő lépéseként környezeti, társadalmi felelősségvállalási és felelős vállalatirányítási, azaz ESG („environmental, social, governance”) stratégiát dolgozott ki – közölte a csoport az MTI-vel csütörtökön.

A bankcsoport célkitűzései közé tartozik a fenntarthatósághoz hozzájáruló beruházások finanszírozása, a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a női vezetők számának további növelése.

Felidézték, a globális pénzügyi trendek egyre inkább előtérbe helyezik az ESG-szempontok beépítését a banki működésbe, a Bankholding tagbankjai, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank, valamint a Takarékbank pedig több kezdeményezést indított az elmúlt években, amelyek alapot nyújtottak a csoport ESG stratégiájának.

Puskás András a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója a közleményben jelezte, nemcsak a jelenlegi szabályozói elvárásoknak terveznek megfelelni, hanem a jövőbeli fogyasztói igényeknek is.

A holding kiemelten kezeli az élelmiszer biztonságához hozzájáruló agrárszektort, a megújuló energia szektorokat, illetve a környezetbarát ingatlanok finanszírozását. A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok. A bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik.

A bankcsoport növelné az energiamixében a zöld energiát, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is. Az ESG stratégia fontos eleme a karbonsemlegesség elérése, amelynek része a bankcsoport ökológiai lábnyomának felmérése, majd egy részletes terv kidolgozása annak folyamatos csökkentésére.

A női felső vezetők számában a bankcsoport most is a piac vezető szereplői közé tartozik, és a stratégia értelmében elkötelezett a női vezetők arányának további növelése iránt – írták.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, ezzel létrehozva Magyarország 2. legnagyobb bankcsoportját. A tavaly márciusban elfogadott ötéves stratégia alapján a három hitelintézet fúziója 2023-ban valósulhat meg.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában