Gazdasági növekedés

2024.04.26. 10:14

Egyre többen lépnek a munkaerőpiacra

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 márciusában 4,746 millióra bővült, vagyis 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

Illusztráció

Forrás: Kisalföld

Fotó: Rákóczy Ádám

A közleményben Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte: a munkaalapú társadalom megszilárdult, a kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és családokat. 

A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek, a Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, ráadásul átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért.

Az államtitkár hozzátette, hogy a márciusi adatok szerint a foglalkoztatottság és a munkanélküliek száma egyaránt nőtt, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van. Czomba Sándor kifejtette, hogy a munkanélküliség jelenlegi emelkedése egyrészt átmeneti, másrészt azt jelzi, hogy egyre több, korábban inaktív személy lép be a munkaerőpiacra és válik aktívvá.

Ez a gazdaság számára kifejezetten előnyös, a kormány céljaival összhangban mobilizálódik a hazai munkaerőpiaci tartalék, amely érdemben segítheti a magyar gazdaság munkaerőigényének kiszolgálását

– hangsúlyozta.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Cél, hogy Magyarország 2030-ra elérje az uniós fejlettség 90 százalékát, ennek érdekében az szükséges, hogy a GDP-arányos beruházási ráta elérje a 30 százalékot, a foglalkoztatási ráta pedig 85 százalékra növekedjen

– fejtette ki az államtitkár a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában