Krimi

2024.02.29. 20:49

Szomjan halt a 84 éves édesanyjuk, a gyerekei tétlenül nézték: 12 évre fegyházba mennek

Fél éven át szenvedett, majd szomjan halt egy idős asszony Téten, a gyerekei szó nélkül tűrték, nem segítettek rajta.

Forrás: kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával megegyezően a Győri Ítélőtábla csütörtökön két év fegyházbüntetéssel meghosszabbította a magatehetetlen édesanyjukat elhanyagoló testvérek büntetését. Emellett a minősítést is súlyosították, megállapították a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést - írja a kisalföld.hu.

Az ítélet szerint az 54 éves férfi és 84 éves édesanyja kettesben éltek egy téti házban. Ebben a városban élt a sértett 60 éves lánya is, aki 2019 novemberétől kapta az idős asszony után járó ápolási díjat. 

A nő szellemi és fizikai állapota folyamatosan romlott, már nem tudta magát ellátni. Lakókörnyezete rendkívül elhanyagolt, koszos volt és alkoholizáló gyermekei sem gondoskodtak róla. Az asszony ágyhoz kötött és nehezen kommunikáló volt, hiába járt hozzá rendszeresen háziorvos, ápoló és családgondozó is, sokszor nem kapta meg a gyógyszereit. A testvérpár ételt, italt sem adott neki, ami végül a halálához vezetett.

A sértett lánya amikor észlelte édesanyja állapotának rosszabbodását, csak másnap szólt a házi betegápolónak, aki értesítette a mentőket. Az idős asszonyt kórházba szállították, de néhány nap múlva meghalt. Megfelelő gondoskodással elkerülhető lett volna a tragédia.

A Győri Törvényszék a vádlottakat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 10-10 év fegyházbüntetésre, 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Ez ellen fellebbezett az ügyészség súlyosításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért.

Az ügyész szerint a vádlottak felismerték, hogy anyjuk elhanyagolása a nő halálához vezet, de nem törődtek ezzel. A bizonyítékok szerint a 84 éves sértett fél éven keresztül szenvedett a nemtörődömség miatt. Az ügyvéd álláspontja szerint a szerény életkörülmények és az alacsony iskolázottság vezetett idáig, ami nem egyedi eset társadalmunkban.

 Kitért a háziorvos és az ápoló felelősségére is. A vádhatóság erre úgy reagált, hogy a vádlottak aluliskolázottsága nem lehet ok arra, hogy hidegben és koszban hagyják anyjukat. A testvérpár az utolsó szó jogán nem kívánt semmit sem mondani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában