Átjött az amerikaiaknak

2017.11.02. 10:14

Bemutatták New Yorkban Török Ferenc 1945 című filmjét

New York egyik legjelentősebb kulturális központjában, a Lincoln Centerben, valamint a független filmek vezető művészmozijában, a Film Forumban mutatták be a Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájából, Török Ferenc rendezésében és Rudolf Péter főszereplésével készült 1945 című filmet.

Forrás: youtube.com

A bemutatók vendége Szántó T. Gábor és Rudolf Péter volt, mindketten részt vettek a premierek után a közönségtalálkozókon is.

A film közönségsikert aratott, a nézők rengeteg kérdést tettek fel – mondta el az író – aki egyben a film forgatókönyvének társszerzője is – és a színész az MTI-nek. Szántó T. Gábor úgy fogalmazott: „a nézők intenzíven kérdeztek”.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi fogta meg leginkább a nézőket, az író kifejtette: az volt a benyomása, hogy „erősen hatott a film vizualitása és erős emóciókat ébresztett a zenéje”. Rudolf Péter benyomása szerint a film kezdő képkockáinak furcsa hangulata mindjárt hatalmába kerítette a nézőket.

A nézőközönség soraiban amerikaiak és magyar gyökerű amerikaiak egyaránt voltak, és Szántó T. Gábor meglátása szerint a film „átjött” az amerikai publikumnak, „azoknak is működött, akik nem ismerik a magyar történelmet”. Az író hozzátette: az amerikaiak nagyon is értik és érzékelik ezt a közép-európai történetet. „A film a világ minden pontján ugyanazt jelenti, ezért arat mindenütt sikert” – hangsúlyozta.

Rudolf Péter a telefoninterjúban utalt arra, hogy a filmet rövidesen 25 országban vetítik. Az eddigi díjakat is különböző történelmű, különböző kultúrájú országokban nyerte el, ami azt jelenti, hogy a mondandó ott is értésre és megértésre talált.

Szántó T. Gábor elmondta, a filmet az észak-amerikai kontinensen legközelebb november 7-én Torontóban, november 24-én pedig Los Angelesben mutatják be. De most tartanak egyszerre bemutatót a görögországi Thesszalonikiben és az indiai Kolkatában (a volt Kalkuttában) is.

Íme, a film trailere:

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában