elismerés

2018.04.10. 11:16

Kossuth Nagydíjat kapott Sára Sándor

Átvette a Kossuth Nagydíjat Sára Sándor filmrendező, operatőr kedden a Sándor-palotában, ahol Áder János köztársasági elnök pótlólag adott át állami kitüntetéseket.

Budapest, 2018. április 10. Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendezõ, operatõr, a nemzet mûvésze, kiváló és érdemes mûvész, a Magyar Mûvészeti Akadémia rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke (b) átveszi a Kossuth Nagydíjat Áder János köztársasági elnöktõl a Sándor-palotában 2018. április 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként kapta a magas rangú állami kitüntetést.

Ugyancsak pótlólag vette át a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést az államfőtől Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikus. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Sztochasztika Tanszékének professor emeritusa valószínűségszámítás és a statisztikus fizika területén elért kiemelkedő eredményeiért, valamint a tudományos utánpótlás-nevelésben végzett magas színvonalú oktatói, és a tudományszervezés több területére kiterjedő irányítói munkájáért kapta az elismerést.

Szász Domokos, Fa Nándor és Sára Sándor (b-j) a Sándor-palotában.
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Bruzák Noémi

Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa és vezetője a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta meg 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést, amelyet szintén kedden vehetett át Áder Jánostól a Sándor-palotában.

Az ünnepi rendezvényen Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versét szavalta el, közreműködött Kacsó Hanga Borbála énekművész is.

Borítókép: Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke (b) átveszi a Kossuth Nagydíjat Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. április 10-én.

MTI Fotó / Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!