Az Árpád-ház nyomában

2018.07.14. 17:00

II. András királyunkat kelti életre az idei koronázási szertartásjáték

Az Aranybullát kiadó király élete elevenedik meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékon a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én – közölték a szervezők.

Székesfehérvár, 2017. augusztus 18. Mihályi Gyõzõ, a koronázási érsek szerepében (b) és a címszerepet alakító Hirtling István a III. Béla - Az aranykor trónusán címû koronázási szertartásjáték próbáján a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen 2017. augusztus 17-én. A darabot Szikora János rendezésében mutatják be augusztus 18-án és 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi, aki az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni. A rendező a mű korábban megtartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy II. András tragikus, de egyben csodálatos életet is élt, miközben az Aranybullával „európai jelentőségű közjogi tettet” hajtott végre.

II. András szerepét Sághy Tamás, Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Judit lép majd színpadra. A koronázó érseket Körtvélyessy Zsolt formálja meg, Mihályi Győző pedig a történet narrátora lesz.

A hatodik Koronázási Szertartásjátékot a tervek szerint még négy követi a következő években, miközben csak három király – IV. Béla, Kun László, III. András – van hátra az Árpád-ház nagyjai közül. Szikora János az MTI érdeklődésére elárulta: a tizedik, egyben záró színdarab egyfajta „Árpád-házi panoráma” lesz, ahol a 300 évig uralkodó család egész történetét összefoglalják.

A Gertrúdot alakító Varga Gabriella ugyancsak a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy nem mindennapi szerep vár rá, hiszen nem átlagos nőt kell megjelenítenie. Sághy Tamás közölte, hogy nagy várakozással tekint a munka elé, mivel II. András gazdag életútját kell eljátszania.

Az egykori koronázótemplom helyén bemutatandó darabnak ezúttal is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódnak az előadásba. Újdonság, hogy az idei szertartásjáték majdnem egy órával korábban kezdődik: a közönség részese lehet annak a királyi felvonulásnak, amely a koronázótemplomba tart, II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonul a bazilikába, majd kezdetét veszi a színdarab.

Borítókép: Mihályi Győző, a koronázó érsek szerepében (b) és a címszerepet alakító Hirtling István a III. Béla – Az aranykor trónusán című koronázási szertartásjáték próbáján a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen 2017. augusztus 17-én.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában