emblematikus produkció

2018.09.24. 14:13

Elsőként adták át a Tőkéczki László-díjat

Az elismerést a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztője, Keresztes Ilona kapta.

Budapest, 2018. szeptember 24. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája, valamint Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b), Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára (b2) és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója az elismerés átadása után az MTVA Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A budapesti díjátadón Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója azt mondta, a kitüntetéssel azokat a kollégákat szeretnék megünnepelni, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, főleg az ismeretterjesztésben.

Bár Tőkéczki László történésznek készült, és mindvégig tudományos pályán tevékenykedett, már a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy nem az egyetemi karriert tartja a legfontosabbnak, hanem az ismeretterjesztést, a nép felvilágosítását – mondta Dobos Menyhért. Hozzátette, hogy a tudós élete végéig hű maradt döntéséhez.

Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója hangsúlyozta, hogy

a Vendég a háznál emblematikus produkcióvá vált: több mint huszonöt éve tanítja a felnőtteket arról, miként bánjanak jól egymással és a gyermekeikkel.

Keresztes Ilona először riporterként, majd szerkesztőként dolgozott a műsornál, most pedig főszerkesztőként. Sok témában vitákat ihletett; olyan érzékenyen, pontos iránymutatással vezeti a stábot, hogy mindenki hasznára válnak a disputák – fűzte hozzá.

Egy rádiós sem mondhat mást magáról, mint amit Tőkéczki László mondott: vállalnia kell az ismeretterjesztő szerepét, a tolmácsét, aki a tudomány legfrissebb eredményeit fordítja le a hallgatóknak – vélekedett Mucsányi Marianna. Megjegyezte, hogy Keresztes Ilona ezt teszi, ráadásul olyan területen, a gyermeknevelés témájában, ahol a tudományos eredmények keverednek a hagyománnyal, és a hitek, tévhitek megváltoztatásához gyakran évtizedek munkája szükséges.

A díjazott olyan nehéz kérdésekhez nyúl, mint a fizikai és a verbális erőszak – jelezte a csatornaigazgató, aki arról is beszélt: külön öröm számára, hogy elsőként egy rádiós munkáját ismerték el.

A Duna Médiaszolgáltató idén adta át először a Tőkéczki László-díjat, amellyel a közmédia dolgozóit – szerkesztő, műsorvezető, riporter, újságíró, rendező, operatőr stb. – ismerik el. Azon műsorkészítőket tüntetik ki, akiknek a munkája kimagasló értéket képvisel, akik „hozzájárulnak a Közszolgálati Kódex és a nemzeti közösség értékteremtéséhez”. Az elismeréssel méltó emléket állítanak a Duna Televízió alapító kurátorának, a közmédia sok műsora házigazdájának, Tőkéczki Lászlónak – emelték ki.

Idén, a családok évében azt a kollégát kívánták jutalmazni, aki leginkább az otthonteremtés, a család és a gyermeknevelés terén képvisel kimagasló értéket.

Borítókép: A Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, valamint Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója (b), Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára (b2) és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója az elismerés átadása után az MTVA Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában