A valóság lencsevégen

2019.01.28. 16:00

Kihirdették a Magyar Sajtófotó Pályázat idei díjazottjait

Több mint hatezer kép közül választotta ki a zsűri a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb munkáit, melyekből április 4-én kiállítás is nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Révai Sára, az NLcafe.hu fotóriportere A remény útja, Ózd-Brüsszel retúr címû sorozatának egyik felvétele. A sorozat elsõ díjat nyert a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriában a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2019. január 28-án. MTI/Révai Sára

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen. A nemzetközi zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás, illetve a január 25-27. között Budapesten megrendezett zsűrizés során – közölte Bánkuti András, a szakosztály elnöke a pályázat hétfői budapesti eredményhirdetésén.

A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás fotográfus, kurátor (Kanada) volt, mellette Bielik István fotóriporter (Magyarország), Lois Lammerhuber fotográfus, könyvkiadó, fesztiváligazgató (Ausztria), Stefano De Luigi fotográfus (Olaszország) és Ami Vitale fotográfus, Nikon-nagykövet (Amerikai Egyesült Államok) vettek részt a bírálatban.

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte.

Mónus Márton, az MTI/MTVA fotóriportere Élet a halál után címû képriportjának tízedik felvétele.
MTI/Mónus Márton

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot (Magyar Idők) jutalmazták, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Török János (Délmagyarország) lett.

Kurucz Árpád, a Magyar Idők fotóriportere Konferencia pillanatok című sorozatának egyik felvétele.
MTI/Kurucz Árpád

Dicséretben részesült Sóki Tamás (MTI/MTVA külső munkatárs), Komka Péter (MTI/MTVA) és Török János.

Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriportere Ferences Szegénygondozó Nővérek című képriportjának nyolcadik felvétele.
MTI/Komka Péter

A MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő két fotográfus nevét a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hirdetik ki.

A Hír-, eseményfotó kategória első díjasa Mónus Márton lett, a Képriport kategória legjobbjának pedig Zsolnai Péter (Bors) anyagát választotta a zsűri.

A Mindennapi élet (egyedi) kategória élén Reviczky Zsolt (HVG) végzett, a Mindennapi élet (sorozat) kategória első helyezettje pedig Bődey János (Index.hu) lett.

Bődey János, az Index.hu fotóriportere Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket című sorozatának egyik felvétele.
MTI/Bődey János

Az Emberábrázolás – portré (egyedi) kategória legjobb képét Páczai Tamás (Képmás Magazin) készítette, az Emberábrázolás – portré (sorozat) kategória első díjával pedig Kállai Mártont (Szabad Föld) jutalmazták.

A Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória első helyezettjeként Csudai Sándort (Origo) hirdették ki, Kurucz Árpád pedig a Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) kategória első és második díját is elnyerte.

Csudai Sándor, az Origo fotóriportere Konfetti című felvétele.
MTI/Csudai Sándor

Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású) végzett a Sport (egyedi) kategória élén, míg a Sport (sorozat) kategória aranyérmese Zoltai András (szabadfoglalkozású) lett.

Ifj. Lőrincz Ferenc a Természet és tudomány (egyedi) kategória első helyezését is kiérdemelte, a Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját pedig Máté Bence (Fotonatura Kft.) és Radisics Milán (szabadfoglalkozású) megosztva kapták meg.

Ifj. Lőrincz Ferenc szabadúszó fotóriporter Nylon című felvétele.
MTI/Ifj. Lőrincz Ferenc

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória legjobb képének Giampiero Assumma (szabadfoglalkozású) munkáját választotta a zsűri, míg a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória legjobbjának Révai Sára (Nlcafe.hu) pályázatát választották.

Borítókép: Révai Sára A remény útja, Ózd-Brüsszel retúr című sorozatának egyik felvétele.

MTI/Révai Sára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában