Hangzó Szentírás

2019.04.24. 13:24

Különféle nyelvjárásokon szólal meg majd a Hangos Biblia

Folytatódik a magyar nyelvű Hangos Biblia készítése, a következő hónapokban önkéntesek olvassák föl a teljes ószövetségi szentírás szövegét – tájékoztatott Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa.

Makó, 2011. február 10. Hedvig nõvér, a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanõvérek rendjének tagja a Bibliából olvas fel társainak a nõvérgyûlésen, a rend Szent István téri épületében. A száz évvel ezelõtt alakult rendrõl interaktív kiállítás nyílik a makói József Attila Múzeumban. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A korábban a szegedi kézírásos Biblia másolását is kezdeményező teológus emlékeztetett arra, hogy 2016-ban kezdődött el a Hangos Biblia felvétele. A Kárpát-medencében élő, különböző magyar dialektusban beszélő ötszáz önkéntes háromperces részletekben olvasta fel az egész újszövetségi szentírás szövegét.

Az idén tervbe vették a program folytatását: az egyházmegyénként szervezett felolvasócsoportok segítségével, háromperces részletekben a teljes ószövetségi szentírás szövegét szeretnék rögzíteni. A program megvalósításához legalább 1641 felolvasóra van szükség, ezért tizenkét városban szerveznek ilyen csoportokat.

A program befejezése a tervek szerint szeptember 29-én, a Szentírás vasárnapján lenne. A háromperces részleteket – ahogy az már az újszövetségi szentírás hangzó változatával megtörtént – elérhetővé teszik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján.

A plébános közölte, a Szentírás évében készült vatikáni felmérés szerint a katolikus hívek tíz százaléka hallgatja és egy százaléka olvassa a Bibliát. A magyar protestáns biblikusok szerint ez az arány az ő híveik körében sem sokkal jobb. Mivel a fiatalok olvasási kultúrája szűkül, érdemes lenne ebbe a programba fokozottan bevonni az egyházi középiskolásokat és a hitoktatókat, akik ezáltal személyes tapasztalatokat szereznének az olvasás élményéről, és egyben a Magyarországon beszélt dialektusokat is rögzítenék.

Nyugat-Európában növekszik az antiszemitizmus – mondta Benyik György -, egy ilyen program révén a résztvevők konkrét tapasztalatot szerezhetnek a keresztény Biblia zsidó hátteréről, és csökkenthetnék információhiányukat ebben a témában.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában