ég és föld között

2019.05.17. 12:50

Most kiderül, mivel tengeti napjait egy légtornász

Hogyan telik az artista egy napja? Mire gondol, amikor ég és föld között lebeg? Mi ad erőt neki ahhoz, hogy emberfeletti erőfeszítéssel megteremtse a könnyedség illúzióját?

Forrás: Shutterstock

Fotó: David Tadevosian

Ilyen kérdésekre keresi a választ a Recirquel Újcirkusz Társulat A légtornász egy napja című előadása. A Vági Bence rendezte produkció rendhagyó módon, ezúttal gyerekeknek mutatja be a cirkusz színfalai mögött zajló munkát, a próba közbeni folyamatokat és az artisták mindennapjait – írta meg a kultura.hu.

A Recirquel Újcirkusz Társulat legújabb, formabontó produkciója az artisták mindennapjait és a színfalak mögött zajló munkát mutatja be Vági Bence művészeti vezető és a társulat művészeinek beszélgetésein, majd a légtornászok által tökéletesített zsánerszámokon keresztül. A kétrészes matinéprodukció az újcirkusz műfaj legkiválóbb hazai képviselőivel mesél a cirkuszról, ezúttal gyerekeknek.

Jelenet a Kristály című előadásból
Fotó: kultura.hu

A kétrészes előadás első felében a társulat tagjai személyes beszámolókon keresztül tárják fel, miképp tartják formában magukat, hogyan képesek teljes körű koncentrációra, miközben akár több tíz méter magasan lebegnek a színpad felett. A darabban az előadások háttérfolyamatai is szerepet kapnak, így többek között olyan fontos feladatokra is fény derül, mint a motorkezelés, vagy az egyes artistaszámok előkészítése.

A második részben a színházi elemeken van a hangsúly: a részletek zenés, színpadi egységgé állnak össze, melyet a társulat korábban bemutatott előadásai ihlettek, így egymás után elevenednek meg A meztelen bohóc, a Kristály, és a Párizs éjjel jelenetei.

A meztelen bohóc
Fotó: Nagy Attila / kultura.hu

„Szerettük volna megmutatni azt a folyamatos testi és szellemi erőfeszítést, amely az artisták kiváló teljesítményéhez szükséges. Munkánk során elengedhetetlen az állandó jelenlét és koncentráció, hiszen egy-egy tökéletesen kivitelezett számnál az artisták valójában az életükkel játszanak – a produkció a nézők számára tapasztalható légiesen könnyed előadásmódot és a mögötte rejlő emberfeletti teljesítményt hivatott érzékeltetni” – mondta el Vági Bence.

A légtornász egy napja című előadást május 19-én két alkalommal mutatják be a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozatán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!