nem csak címke

2019.06.24. 09:49

Molnár Attila Károly: a konzervativizmus jó márka lett

Két-három évtizeddel ezelőtt lesajnált jelző volt, mára felértékelődött az eszmetörténész szerint. De mit jelent ma konzervatívnak lenni?

Forrás: Hír TV

Kik az igazi konzervatívok és mit akarnak? És lehet-e humoros egy konzervatív? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Hír TV A nyolcas című műsorában G. Fodor Gábor, akinek Molnár Attila Károly eszmetörténész volt a vendége.

Molnár Attila Károly konzervatívnak tartja magát, és úgy vélte, nem az a kérdés, hogy magunkra milyen címkéket aggatunk, hanem az, hogyan akarjuk a világ problémáit megoldani.

Az eszmetörténész szerint Magyarországon jó márka lett az egykor lesajnált konzervativizmusból a kétezres éveket követően, amíg korábban legfeljebb csak a jobboldali jelzőt használták előszeretettel.

„Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a nyugati konzervatív politikusok sikeresek voltak, ugyanakkor a posztkommunista pártok kormányzását a sikertelenség jellemezte. Magyarországon ugyanez volt a helyzet, arról az időszakról nem is beszélve, amikor a liberálisok is szerepet vállaltak az ország irányításában” – mondta el a műsorban Molnár Attila Károly.

A konzervatívok számára – utalva itt Erich Vögelin politikai filozófiájára – egyáltalán nem evidensek a modernitás előfeltevései.

A mai feszültségek abból fakadnak, hogy amennyiben a konzervatívok hatalmon vannak, a gondolatrendszerük természete a szakpolitikák terén is érvényesül.

Jó példa volt erre az a „botrány”, amikor az „Isten” szó bekerült az Alaptörvénybe, mivel a szekuláris politikai gondolkodás szerint már meghaladott ilyesmit alkotmányba foglalni.

A műsorban G. Fodor Gábor az eszmetörténésszel azt a kérdést is megvizsgálta, hogy miért zavarja a konzervatívok ellenségeit a család köteléke. A műsorvezetővel arra a megállapításra jutottak, hogy valamennyi baloldali szerint az egyéni szabadságot korlátozza. A regionalizmus, a nemzet, vagy egyáltalán bármi, ami elfogultsággal jár ugyancsak leküzdendő probléma a progresszívok szemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!