közelmúlt

2020.12.20. 08:30

Bélyegsorozat emlékezik az első szabadon választott magyar kormányra

A most kibocsátott bélyegsorozat olyan gesztus, amely nemcsak a mának szól, hanem sokkal inkább a jövőnek.

A „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan az első szabadon választott magyar kormány tagjairól bocsátott ki 10 bélyegből álló alkalmi bélyegkisívet a Magyar Posta, a 30 éve szabadon Emlékbizottság és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával.

Magyarország kormánya az 1989-1990-es rendszerváltoztatás évfordulójára emlékévet hirdetett „30 éve szabadon” elnevezéssel. Az emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány együttműködést kezdeményezett a Magyar Postával, melynek eredményeképpen egy éve a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló személyiségeket ábrázoló kisbélyeg ívet bocsátottak ki – idézte fel az újabb bélyegsorozat szerdai ünnepélyes, online bemutatásán Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Schmidt Mária történész, a „30 éve szabadon” emlékév kormánybiztosa elmondta: az 1945 utáni magyar történelem egyik legfelemelőbb pillanata 1990. május 23. volt. Ezen a napon tették le esküjüket Antall József miniszterelnök és kormányának tagjai, így végre újra szabadon választott kormánya lett Magyarországnak.

Az első szabadon választott magyar kormány és miniszterelnöke teljesítményét ma már bátran lehet értékelni, és a legkevesebb, amit el lehet mondani, hogy nem vallottak szégyent: világos értékrenddel, méltósággal és hazaszeretettel vezették az országot, bátrak voltak és határozottak – emlékezett Schmidt Mária.

„Ami sikere csak volt hazánknak az elmúlt harminc évben, abban mind ott van Antall József kormányának alapozó munkája” – fogalmazott.

Mint hozzátette, a most kibocsátott bélyegsorozat olyan gesztus, amely nemcsak a mának szól, hanem sokkal inkább a jövőnek: lenyomata annak, hogy 2020-ban tisztelettel és elismeréssel gondolnak az Antall-kormány tagjaira, akik „végérvényesen lerombolták a hazugság és az önkény falait”.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a bélyegsorozat kibocsátásával kézbe vehető nyoma is marad annak a kormánynak, amelynek a magyarság oly' sokat köszönhet.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Magyar Posta az elmúlt 150 évben több mint 5550-féle bélyeget bocsátott ki. A bélyeg dolga ugyanis az emlékeztetés a társadalom számára fontos dolgokra – emelte ki, hozzátéve: az 1990-es első szabad magyarországi választás és az Antall-kormány megalakulása a magyar társadalom számára egy új élet kezdetét jelentette.

A „30 éve szabadon” emlékévhez kapcsolódóan kibocsátott kisív bélyegei az első szabadon választott kormány időközben már elhunyt tagjai közül kilenc főt mutatnak be: Antall József miniszterelnököt, Balsai István igazságügyi minisztert, Für Lajos honvédelmi minisztert, Gerbovits Jenő tárca nélküli minisztert, Győriványi Sándor munkaügyi minisztert, Horváth Balázs belügyminisztert, Mádl Ferenc tárca nélküli minisztert, Nagy Ferenc József földművelésügyi minisztert és Rabár Ferenc pénzügyminisztert.

A tizedik bélyegen az ülésterem, a borítékon pedig az Országház épülete látható. Az alkalmi bélyegző a szavazat leadásának pillanatát örökíti meg.

Az Elekes Attila André bélyegtervező grafikus tervei alapján készült kisívet az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta 20 ezer példányban – közölte Schamschula György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!