ablaktárlat

2021.02.01. 18:02

Ablakba teszik eldugott kincseiket a gyulai múzeumok

Ablaktárlat formájában mutatják be a gyulai múzeumok ritkán vagy sosem látott műtárgyait az Almásy-kastély télikertjében és az Erkel Ferenc Emlékház bejáratánál – közölte hétfőn a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

Gyula, 2019. április 2. Az autizmus világnapján kék fényû ablakok a gyulai Almásy-kastélyon 2019. április 2-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az Egyenesen a raktárból című kezdeményezés péntektől péntekig látható a két kiállítóhelyen.

Az Almásy-kastély télikertjében jelenleg egy ismeretlen, 19. századi alkotó Martell Károlyt ábrázoló lovas szobra látható, az alkotást a nagyközönség még sohasem láthatta.

A műtárgy mellett rövid szöveg olvasható az alkotásról és szereplőjéről – írják. Az Erkel-háznál e hét péntektől indul a rendhagyó tárlat.

Az Erkel Emlékház bejáratánál főként a néprajzi, a kastélynál elsősorban a történeti-helytörténeti gyűjteményből válogatnak érdekes darabokat, így a tervek között szerepel például egy szecessziós csillár, egy tajtékpipa vagy egy jurátus szablya bemutatása – mondta el az MTI-nek Fábián Tamás kommunikációs vezető.

Fekete-Dombi Ildikó kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a műtárgyak üvegfelület mögötti bemutatásával ismét személyes élményekhez szeretnék juttatni az érdeklődőket, a pandémia miatti online jelenlét megerősítése mellett ugyanis érezhetően szükség van az offline, személyes élményekre.

A távolabb élőkről sem feledkeznek meg: az előző hét műtárgyát a két kiállítóhely Facebook-oldalán is bemutatják majd – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!