Ünnep

2021.04.01. 16:35

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek a keresztények

A nagycsütörtökkel megkezdődik a húsvéti „szent háromnap”, az egyházi év legfontosabb időszaka. Csütörtök este az utolsó vacsorára emlékeznek a keresztények.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2021. február 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét az utolsó vacsora emlékére.

A szertartáson a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehetnek részt, de élőben közvetíti a főegyházmegye Facebook-oldala, az esztergomi városi televízió és a Magyar Katolikus Rádió.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint nagycsütörtökön délelőtt a katolikus egyház székesegyházaiban az úgynevezett krizmaszentelési misén a püspökök megszentelik az olajat, amelyet kereszteléskor, bérmáláskor, pap-, illetve templomszenteléskor és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak.

A püspök hagyományosan együtt misézik az egyházmegyében szolgáló papokkal, akik megújítják a szenteléskor tett ígéreteiket.

Idén több székesegyházban zárt körű a krizmaszentelési mise, a papság pedig közvetítésen keresztül vesz részt a szertartáson.

Az esti liturgiában felidézik az utolsó vacsorát, Jézus elárultatását és elfogatását. Az utolsó vacsora az első szentmise és az oltáriszentség alapításának ünnepe. Ezen a vacsorán hangzott el a jézusi parancs, hogy „szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” – idézték, hozzátéve, hogy ez a tanítás különösen időszerű a mai világban.

Ferenc pápa nagycsütörtöki krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 1-jén. A bérmálásnál, valamint a pap- és templomszentelésnél használt olaj, a krizma megszentelésével kezdődnek meg a húsvéti ünnepségek a Vatikánban.
Fotó: Andrew Medichini / MTI / AP

A szertartás része a lábmosás, ezzel Krisztus tettére emlékeznek, aki az utolsó vacsorán „a legalantasabb munkát vállalva”, megmosta a tanítványok lábát.

„Ez a cselekedet örök időkre szóló példaadás, hogyan kell egymást alázatos szívvel szolgálni”

– írták, hozzátéve, hogy idén a lábmosás szertartása a legtöbb helyen elmarad.

Az esti szentmise elején a jelképek az utolsó vacsora örömének hangulatát idézik. A liturgia színe fehér, a pap fehér miseruhát visel, az öröm hangjaként szól a mise elején az orgona, és virág díszíti az oltárt. A Glória bevezető sorai után a templomok csengői és harangjai elhallgatnak és csak a nagyszombat esti, húsvéti feltámadási szertartáson szólalnak meg újra. A néphagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor a harangok „Rómába mennek”.

Jézus elfogatását, elhurcolását jelképezi a szentmise végén az oltárfosztás. A terítőt és a díszeket eltávolítják az oltárról, az oltáriszentséget pedig a pap egy mellékoltárhoz viszi.

„A szertartás végén a csend jelzi a Jézus szenvedésével együtt érző fájdalmat”

– tették hozzá.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2021. február 10-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!