mozgókép

2021.05.10. 09:13

Filmesek fotói láthatók a Műcsarnokban

Filmkészítők fotográfiáiból válogat a Műcsarnok Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói címmel megtekinthető kiállítása.

Miért lehet bemutatásra érdemes egy filmes fotója? – teszik fel a kérdést a tárlat rendezői a Műcsarnok közleménye szerint.

Mint az ajánló emlékeztet, a mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához, a film azonban mégsem fotó, hiszen lényege a mozgás, így az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak.

A filmesnek tehát nagyon is más látásmóddal, művészi szemlélettel kell rendelkeznie, mint a fotósnak. A filmesek fotóinak sajátossága abban ragadható meg, hogy fotó és film határterületén mozognak, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában – fogalmaznak a kiállítás szervezői.

A Gelencsér Gábor által rendezett tárlat felvonultatja a közelmúltban elhunyt „fényképező filmesek” – Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor és Zsigmond Vilmos – ma már klasszikusnak tekinthető fotóit. Az összeállítás bemutatja elődeiket is: azoknak a filmeseknek a fényképeit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat és abból váltottak át az új médiumra.

Hangsúlyozzák, a válogatás kitér a kortársakra is, az egész szakmát megszólítva: nemcsak operatőröket és rendezőket, hanem a filmezés bármely területén működőket is.

A Képekben gondolkodnak című kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg védettségi igazolvány bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!