november 16-ig

2021.11.02. 08:18

Az Itt én nevetek című drámával indul az Olasz Filmfesztivál a Puskin moziban

Az érdeklődök a legújabb és legjobb olasz alkotásokat tekinthetik meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

Budapest, 2019. május 25. A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete VIII. kerületi Rákóczi út 21-ben. 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert Itt én nevetek című dráma vetítésével kezdődik a 19. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest szombaton a budapesti Puskin moziban.

A szervezők közleménye szerint a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta közös rendezvénye november 16-ig a Puskin és a Tabán moziban egy tucat – a legújabb és legjobb – olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert tűz műsorára eredeti nyelven, magyar felirattal.

November 6-án a fesztivál nyitófilmje, a Mario Martone rendezésében és Toni Servillo főszereplésével készült Itt én nevetek (Qui Rido Io) a század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódik és Eduardo Scarpetta komikus színész életét mutatja be, aki sikere csúcsán egy merész vállalkozásba fog: paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio plágium miatt feljelenti és ezzel kezdetét veszi az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembeszállni sorsával – olvasható a tájékoztatóban.

Toni Servillo főszereplésével lesz látható a Rácsokon túl (Ariaferma – rendező: Leonardo Di Costanzo) című film is, amelynek történetében egy börtönt felszámolnak, és bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak.

Ugyancsak az idei Velencei Filmfesztiválon volt a világpremierje a Latinamerika (America Latina) című filmnek, amely a Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott. Damiano és Fabio D'Innocenzo ikertestvérek különös hangulatú alkotásában az udvarias és nyugodt Massimo egy kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben: anyagi jólétben él, szép családja, kiegyensúlyozott élete van. Egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerheti a magyar közönség mint az El akartam rejtőzni, a Rózsa-sziget, az Előtted az élet, Az ötödik kerék, a Lucia látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Több fesztiválon is sikert aratott Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös, Futura című filmje. A történetben egy Olaszországon át vezető hosszú út során megismerhetik a nézők a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, bemutatja, hogy a mai tizenévesek hogyan vélekednek lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről.

A fesztivál zárásaként vetítik a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című alkotást, amely Pierre-ről a párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. Sergio Castellitto, a film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, akit a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként ismerhet a magyar közönség.

Borítókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú épülete VIII. kerületi Rákóczi út 21-ben 2019. május 25-én. 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!