Várkert Bazár

2022.01.24. 09:40

Megnyílt a Magyar Nemzeti Levéltár új kiállítása

Megnyílt a Magyar Nemzeti Levéltár új „transzmédia” kiállítása a Várkert Bazárban – közölte a levéltár szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy a kiállítás a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formában való bemutatása.

Úgy folytatták, hogy a projekt nemzetközi konzorciuma, hat ország részvételével, három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre: Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig, Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás, valamint Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig címmel.

Felidézték, hogy a kiállítások még tavaly indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit.

A megnyitóeseményen a kiállításnak helyet adó Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, Sikota Krisztina hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárat és nemzetközi partnereit láthatják vendégül, amelyek a következő hónapokban egy igazi kuriózumnak számító kiállítással lesznek jelen a Várkert Bazárban.

A közlemény szerint Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy a beszéd mellett a legfontosabb tényező, amely az embert kiemelte az állatvilágból a tudatos eszközhasználat, sőt az eszközök folyamatos alakítása, hogy minél jobban szolgálják céljai elérésében.

A kiállításon az ennek nyomán született felfedezéseket ismerhetik meg a Várkert Bazárba látogatók Európa digitális örökségén keresztül – tette hozzá a főigazgató.

Jelezték, hogy a kiállítás részeként megtekinthető az 1791-ből származó Tapasztalatok a katonák ellátásának javítását célzó intézkedésekről, a királyi kincstár további anyagi megterhelése nélkül című jelentés mellékleteként egy 36 darabból álló zselatinminta – azaz korabeli leveskocka-gyűjtemény – vagy éppen az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezés terve.

A közlemény szerint ugyanitt látható Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalma, vagy épp Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztése is.

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre – áll a levéltár közleményében.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!