Négylábúak a fronton

2022.04.13. 10:11

A magyar katonákról és kutya bajtársaikról nyílt időszaki kiállítás

Többek között harckocsi elhárító kutyákat is kiképeztek, amelyeknek a tankok kiiktatása volt a feladata.

Négylábú bajtársak – katonák és kutyák címmel új időszaki kül- és beltéri fotókiállítás nyílik Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A tárlaton az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatják be a hadsereg kötelékében szolgáló és a katonák mellé bajtársnak szegődő kutyákat.

Vannak fotók az első világháborúban szolgálatot teljesítő egészségügyi és vontató kutyákról, a Magyar Néphadsereg határőr kutyáiról, valamint napjainkban a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló robbanóanyag-kereső, járőr- és őrző-védő kutyákról, kiképzőikről és gazdáikról. A tárlatot március 28-ig lehet megtekinteni a budai Várban, a Kapisztrán téren lévő Hadtöréneti Intézet és Múzeumban.

Már az 1800-as években is voltak kutyák a fronton

Először a német-francia háborút követően, 1872-ben, a francia hadseregben alkalmaztak kutyákat katonai céllal. Az első világháborúban már az Osztrák-Magyar Monarchiában is segítették kutyák a katonákat. Több feladatra, például sebesültek felkutatására és szállítására is bevetették őket. A császári és királyi, illetve honvéd kutyák kiképzése Bécsben folyt, 1914 végétől a rendőrségtől átvett tapasztalatok alapján. A Magyar Királyi Honvédségen belül a két világháború közötti időszakban határőrök mellé alkalmaztak hadi kutyákat, az új határok adta rend fenntartására.

Az első világháborút követően a kutyák hadi alkalmazásának lehetőségei bővültek.

Németországban gázfigyelő szolgálatra tanították be őket, a szovjet Vörös Hadseregben pedig harckocsi elhárító kutyákat képeztek ki, amelyeknek a tankok kiiktatása volt a feladata. A második világháborúban a legtöbb hadsereg használt kutyákat, az első világháborúhoz hasonlóan egészségügyi- és lőszerkészlet-szállításra. Az amerikai hadseregben 1942-ben indult el a K9 hadikutya program, amely során az ebek az alapkiképzést követően speciális kiképzést kaptak őr, járőr, futár és aknakereső feladatokra.

A második világháborút követően a háborús romok eltakarításakor a Magyarországon állomásozó szovjet kutyás csapatok segítettek a fel nem robbant aknák és robbanószerek mentesítésében. Napjainkban a Magyar Honvédség 5 kutyás alegységgel rendelkezik, amelyek robbanóanyag-kereső, őrző és védő, valamint járőrkutyákat képeznek ki és foglalkoztatnak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában