Komáromi táncseregszemle

2022.05.12. 10:56

Hatalmas sikerrel zárult a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó (képek)

A pandémiás időszak után nagy érdeklődés övezte a 2 napot, mintegy 1500 ember fordult meg a programokon.

A Tisztipavilon belső terme, belső udvara és kültéri nagyszínpada adott otthont május 6-án és 7-én a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozónak. A Táncfórum minden tagegyüttesét és partnerszervezetét meghívta a jeles eseményre, a többi vendég jegyvásárlással vehetett részt a hétvége változatos programjain, a Tánctáron, a gyermekműsorokon és a nagyszínpad gáláin.

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat / Csicsmann pictures

Gálik Gábor,  a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének elnöke kiemelte:

A pandémiás időszak után nagy érdeklődés övezte a 2 napot, mintegy 1500 ember fordult meg programjainkon.

Hozzátette, a pénteki kapunyitás felemelő érzés volt mindenki számára, hiszen 2 év után személyesen is tudtak találkozni a Táncfórum tagegyüttesei. A jelenlevők önfeledten tudták a helyszínen ünnepelni az 50 éves táncházmozgalmat. Gálik Gábor elmondta, a jubileumra pénteken emlékeztek, ennek jegyében az aznapi gála is frenetikus sikert, teltházat hozott.

A szombati napot a pandémia előtti időszak tematikája jellemezte. A szervezők minden résztvevő réteget meg kívánták szólítani. Kezdték a gyermekgálákkal, a Gyermeksarokba változatos, színházi, zenei programokat válogattak.

A Tánctár foglalkozásain a résztvevők különböző tájegységek motívumkincsével ismerkedhettek. A gyermekjátszótér szintén a legifjabb nemzedéket szólította meg, a kirakodóvásárban pedig mindenki igyekezett vásárfiával gazdagodni. A nagyszínpadon a közönség a Gyermekgálának, a Muharay-gálának, a Dubajban jártunk címmel, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyesület műsorának tapsolhatott.

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat / Csicsmann pictures

Az estére a koronát a 2. felnőtt táncgála tette fel. A válogatásban az elmúlt évek fesztiválnyertes együttesei mutatkoztak be, majd közös ének és tánc következett. Gálik Gábor még tudták fokozni a hangulatot, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorát mutatta be. A gazdag napot a Csángálló Zenekar és táncház zárta.

A rendezvény fő támogatója a Csoóri Sándor Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, a Martin György Néptáncszövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia volt.

Borítókép: Hagyományok Háza Hálózat / Csicsmann pictures

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában