Könyvajánló

2022.12.22. 10:04

Mesebeli kocsikázásra hív gyerekeket és felnőtteket Kelemen, a Kispolski törénete

Nem akármilyen gyerekkönyvecskével jelentkezett karácsony előtt a Magyar Kurír. Az Új Ember kiadványok sorában megjelent verses mesét olvasva Kispolski Kelemennel járhatjuk végig azt a megpróbáltatásokkal és kalandokkal teli utat, amely során az ütött-kopott sütőtökárus kisautóból, aki káprázatos sportautó szeretne lenni, végül csúcskategóriás önmaga válik.

A könyv borítója, rajta a főhőssel

Az autótársadalom legkülönfélébb tagjai által csak szutykos kis kacatként, matchboxként, törphintóként és ki tudja még miként gúnyolt járgányt olykor bizony még mi is kinevetjük. Mert kinek ne csalnának mosolyt az arcára a szerző, Király Eszter nyelvi leleményekkel teli, mókás megfogalmazásai!?

 

„A slamasztikából a zsebtank kirántott! / Pont az a huszonnégy lóerő hiányzott!”

 

– lelkendezik a Cadillac, akit Kelemen kicsit megsegít hátulról, mikor a spicces jenki beszorul az autómosó forgókeféi közé.

A könyvet Bodonovich Márta illusztrálta
Fotós: Merényi Zita / Forrás: Magyar Kurír

Ám főhősünk a sok bántás és gúny ellenére sem adja fel, hogy Ferrari legyen. Szüntelenül hajtja előre az őt útnak indító belső hang: „Nem hagyta nyugodni a fülébe bújt nesz: / ha ő jobbra fordul, a sorsa is úgy tesz.” Hosszú útja során persze barátokat is talál, sőt a szerelem sem kerülheti el. Egy körforgalomban pillantja meg a meggyszínű, stramm és eszes Volkswagen Boglárkát, akitől – terveit megosztva vele – fontos figyelmeztetést kap:

 

 „Ugyan! Aki lohol, elkésik szeretni! / Ne légy, aki mázért önmagát levedli!”

 

Kelemen tehát nemhogy elkedvetlenedne, még ő segít másokon. Sőt, különleges, szó szerint sebet váltó sebváltójával még a többiek bajait is magára veszi, hogy így vánszorogjon egyre leharcoltabban a csodás újjászületés felé.

Könyvadatok
Király Eszter: Kelemen és a sebváltó, Magyar Kurír, Budapest, 2022. Ára: 3990 Ft. A kötet megvásárolható Budapesten az Új Ember könyvesboltban, vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában