Közlemény

2023.02.22. 23:20

Határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelyének tervezésére írt ki pályázatot a NÖRI

A pályaművek beadási határideje május 2. 17 óra.

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium (HM) hazánkban eltemetett magyar katonák emlékére tartott kegyeleti gyertyagyújtásán Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es hősi parcellájánál halottak napján, 2022. november 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

"A Fiumei úti sírkert egy nemzeti emlékhely, amely nem csupán az ott eltemetettek, hanem az egész nemzet szimbolikus kegyeleti helye: valamennyi egykori honfitársunké, a ma élőké és a jövő nemzedékeié egyaránt. Ugyanakkor történelmi vagy személyes okokból, de számos egykori honfitársunknak nincs sírhelye hazánkban" - olvasható a NÖRI keddi közleményében. 

Mint írják,

 a Nemzeti Örökség Intézete ezért egy jelképes emlékhelyet hoz létre a Fiumei úti sírkertben, amely minden olyan egykori honfitársunk szimbolikus kegyeleti tere, akinek nincs országhatárainkon belüli nyughelye, vagy azért, mert más országokban található a sírhelyük, vagy pedig azért, mert a 20. század traumatikus eseményei nem tették lehetővé, hogy bárhol is sírhelyük lehessen. 

A közleményben kiemelik: a határon túli szókapcsolat alatt a NÖRI nem csupán az anyaországgal szomszédos, kárpát-medencei országokat érti, hanem minden olyan külföldi helyszínt, ahol magyar származású egykori honfitársunk nyugszik, illetve ahol elhunyt. 

Mint felidézik, az emlékhely műfaja a temetőben nem előzmény nélküli. A Fiumei úti sírkert 30/2-es parcellájában 1931-től jelképes síremlék állt a határon túl elhunyt és ott eltemetett magyarokra emlékezve. Ezt, az elsősorban a trianoni döntésre utaló, arra emlékező emlékművet időközben lebontották, helyén azóta sírok vannak. 

Mint írják, a NÖRI nem ennek az emlékműnek a rekonstrukciójára törekszik, hanem kegyeleti tér kialakítása a cél. 

A közleményben Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját idézik, aki elmondta: 

az emlékhely szolgálhat akár országos rendezvények helyszíneként is, azonban elsődleges célja az, hogy a személyes emlékezésnek biztosítson méltó teret.

 "Éppen ezért nem elsősorban egy síremlék tervezésére, hanem inkább az egyéni és közösségi emlékezés Fiumei úti sírkerthez méltó megfogalmazására várjuk a pályázók javaslatait" - tette hozzá, kiemelve: fontos, hogy az emlékhely a közösségi összetartozás kifejezése mellett a személyességet biztosító atmoszféra építészeti-művészi megjelenítésére is törekedjen. 

Az emlékhely a sírkert 29/3-as parcellájában kap helyet. 

A NÖRI nem határozza meg sem az emlékhely formai, sem szimbolikus, sem narratív vagy anyaghasználati programját, szabad kezet ad a pályázóknak. 

A NÖRI elsősorban építészhallgatók és a társszakmák képviselőinek jelentkezését várja. A díjazott pályaművek összesen 6 millió forint díjazásban részesülnek. A pályázatokról 10 fős szakmai bíráló bizottság, a hazai építész szakma és a társművészeti ágak neves képviselői döntenek. 

A pályázat részletei a NÖRI honlapján olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában