Támogatás

2023.02.21. 12:56

Móricz-Sabján Simon fotóriporter családjának gyűjtenek

A következő napokban országszerte több eseményt is szerveznek a decemberben, tragikus hirtelenséggel elhunyt fotóriporter emlékére, hogy segítsék Móricz-Sabján Simon családját a nehéz helyzetben.

Móricz-Sabján Simon

Forrás: Mohai Balázs

Móricz-Sabján Simon tavaly decemberben hunyt el tragikus balesetben, még csak 42 éves volt. Feleségével, a szintén fotós Darnay Katalinnal négy közös gyermeküket nevelték. A család nem csak a férjet és az édesapát vesztette el, hanem a családfenntartót is - írja a Világgazdaság

Egzisztenciálisan is nehéz élethelyzetbe kerültek, ezért a családhoz közelállók már a tragédia bekövetkezésekor elkezdték szervezni a család anyagi támogatását. Első lépésben megosztottak egy számlaszámot, amelyre adományokat lehet utalni:

  • a kedvezményezett: Darnay Katalin Noémi, 
  • a számlaszám pedig: 12020407-01877130-00100000

A következő napokban országszerte több eseményt is szerveznek Móricz-Sabján Simon emlékére. A tiszteletadás mellett ezek célja, hogy a fotóriporter családját támogassák. 

KOCSI Ilona; MÓRICZ-SABJÁN Simon
Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke átadja a MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért Móricz-Sabján Simonnak, a Világgazdaság fotóriporterének a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjainak átadásán, a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. április 26-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Ezen a héten csütörtökön, február 23-án 17 órai kezdettel tartanak emlékestet a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban Móricz-Sabján Simon tiszteletére. 

Aki nem ismeri a fényképeit, annak muszáj látnia őket. Aki pedig ismeri, azt úgysem kell kétszer hívni. A rendhagyó esten Móricz-Sabján Simonnak igyekszünk méltó emléket állítani fotói és hangfelvételek segítségével

 - olvasható az esemény leírásában. Simi egykori mentorával, Rédei Ferenc életműdíjas fotográfussal Csillag Péter újságíró beszélget majd, a középpontban pedig Móricz-Sabján Simon 2022 őszi Árnyéksáv című munkája áll, amellyel elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is. 

A Kiskunhalason született fotográfusnál érzékenyebben kevesen ábrázolták a vidéki társadalom rezdüléseit. Hosszú éveken keresztül járt Sárvidékre, hogy rögzítse az ottani mindennapokat. Erről úgy fogalmazott, hogy 

a vidéki emberekben és közösségekben rengeteg erő van. Ellenálló képességük az erős identitás- és hovatartozás-érzésből fakad, amely helyben tartja őket. A vidéki ember attól erős, hogy mindig tudta: mindegy hol a hatalom, a világ közepe ott van, ahol ő él.

Az emlékesten jótékonysági gyűjtést is tartanak a család megsegítésére. A belépődíj 500 forint.

Jövő héten hétfőn, február 27-én 18 óra kezdettel Budapesten emlékeznek kiállítással a páratlan életművű fotográfusra. A helyszín az Einspach Fine Art & Photography (1054 Budapest, Hold utca 12.). 

 

Több tucatnyi művész ajánlotta fel egy-egy művét, amelyek megvásárolhatók. A befolyó összeg Móricz-Sabján Simon családját illeti meg. A kiállítást Trokán Nóra színművész nyitja meg, a helyszín Czapolai Barbarának és Einspach Gábornak köszönhető.

A kiállítás március 4-ig, hétfőtől szombatig 12 és 19 óra között tekinthető meg.

Móricz-Simon Sabján utolsó munkahelye a Világgazdaság volt. Kiadónk, a Mediaworks Zrt. Simit a saját halottjának tekintette, temetését február 3-án 14 órakor a Farkasréti temetőben tartották. A Mediaworks Zrt. a fényképész közösséghez hasonlóan ugyancsak a szívén viseli a család sorsát. Ezért a cég igazgatósága azt kéri azoktól, akik ismerték, nagyrabecsülték, szerették Simont, vagy együttéreznek a családdal, hogy segítsenek adományukkal. Vállalati összefogás indult azért, hogy Darnay Katalin el tudja tartani a gyermekeket és fenntartsa az otthonukat. Ennek érdekében hosszú távon is szüksége lesz kiegészítő anyagi forrásokra.

Ezeket a felajánlásokat az alábbi bankszámlaszámra történő utalással lehet megtenni:

  • Kedvezményezett: HÁLÓ a Budakeszi Gyermekekért Alapítvány
  • Számlaszám: 10918001-00000106-73820014
  • Fontos, hogy a közlemény rovatba „Simon” vagy „4 gyermekes Édesapa” megjegyzést kell írni. 
Móricz-Sabján Simon az Alföldet ábrázoló sorozatával 2022-ben elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is
Fotós: KISS IMRE / Forrás: Facebook


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában