Örömünnep eltáncolva

2023.09.09. 21:41

Ezreket vonzott Székelyudvarhelyre az Erdélyi Táncháztalálkozó (videó)

Székelyudvarhely 1978-ban vonult be a magyar hagyományőrzés történetébe: a városban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját. A kezdetből hagyomány lett, s idén szeptember 7-9. között rendezték meg az Erdélyi Táncháztalálkozót. A helyszíni élményeit Tóth János, a Hagyományok Háza hálózati és társadalmi kapcsolatokért felelős szakmai vezetője osztotta meg.

MW

Fergeteges volt a hangulat Székelyudvarhelyen, az Erdélyi Táncháztalálkozó helyszínén

Forrás: Hagyományok Háza

„A találkozó a tánc igazi ünnepe, hiszen a Küküllő menti városban rendezték az első táncháztalálkozót 1978-ban. A közösségek azóta is büszkén ápolják e nemes hagyományt, s e kiemelt ünnepnek mi is részesei lehetünk ezekben a napokban. 

A szemlélőnek elképesztő élményben lehet része; ezrek látogattak Székelyudvarhelyre. 

Délelőtt beszélgetünk, e napszak pedig igazán a családokról szól. Végighaladva a színház mögötti téren, a parkban családok beszélgetnek, gyermekek rajzolnak serényen az aszfaltra. Igen, majális-hangulatban telnek az órák" – osztotta meg élményeit Tóth János. 

Mint mondta, a találkozó érdeme, hogy olyan közönséget tud magához vonzani, amelynek tagjai nem biztos, hogy a mindennapokban élik és ápolják ezt a kultúrát, de az itt szerzett élményeik minden bizonnyal kihathatnak a jövőre.

Nem szakmai találkozónak tekinthetjük a három napot, az együttlét varázsát élhetjük meg együtt; megtapasztalhatjuk a közösség erejét. A több száz, s mi több, ezer kilométerről érkezők régi ismerősökként üdvözlik egymást, s örömük kihat az egész találkozóra. Az amatőr mozgalom táncosainak, zenészeinek jelenléte a találkozó igazi erőssége, viszont a hivatásos együttesek programjai emelik a rendezvény fényét. A teljesség igénye nélkül, például a Városi Sportcsarnok ad szombat este otthont az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek közös előadásának

– fogalmazott a Hagyományok Háza munkatársa. 

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a programokat az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezi, s az intézmény – számos önkéntessel kiegészítve – adja a rendezői stáb derékhadát. A Hagyományok Háza is kiveszi részét a programból, hiszen a helyi főszervező a Kaszaj Kulturális Egyesület fontos stratégiai partner. 

A tömeget látva elégedettség tölti el a résztvevő szívét: a négy és félévtizedes kezdeményezés mára örömünneppé vált, ahol a Kárpát-medence minden szeglete – akár mint bemutatkozó,  fellépő vagy vendég – jelen van

– foglalta össze a táncháztalálkozó lényegét Tóth János. 

Az Erdélyi táncháztalálkozó nyitónapjának fergeteges hangulatából ízelítőt ad az alábbi videó: 

Az Erdélyi Táncháztalálkozóról fotókat, videókat ITT talál. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!