Turné

2023.11.10. 10:00

Erdélybe viszi a Hajnali Holdat a Magyar Állami Népi Együttes

A neves együttes november 10–16. között Székelyföldön és a Partiumban, öt városban, hat helyszínen mutatja be a Hajnali Hold című előadását, amely a hagyományos táncok régen elhomályosult, valamint az egyes mozdulattípusok és térbeli formák hajdani jelentésének felmutatására vállalkozik. A turné részleteibe Hetényi Milán, az együttes énekes-szólistája avatott be.

MW

Részlet az Hajnali Hold című előadásból, amelyet öt erdélyi városban, hat helyszínen mutatnak be

Forrás: Magyar Állami Nép Együttes- Hagyományok Háza

Hetényi elmondta, hogy az erdélyi fellépéssorozatról a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetése közösen döntött. 

Az elhatározást egyrészt az motiválta, hogy jó ideje nem vettünk részt erdélyi hosszabb turnén. Másrészt ismét meghívást kaptunk a sepsiszentgyörgyi XXXIII. Népzene- és Néptánctalálkozóra, amin már korábban is részt vettünk. Legutóbb a Megidézett Kárpátalja produkciót fogadta kedvezően az ottani közönség. Ezúttal november 10-én a Hajnali hold című darabbal mutatkozunk be, másnap este az erdélyi témájú Kolozsvári piactéren című produkcióval készülünk a fesztiválra. Ezzel az összeállítással egyébként Erdélyben már több helyen sikerrel léptünk színpadra

 – közölte. 

Felhívta a figyelmet a Néptáncaink nyomában című interaktív műsorra is, amelyet november 11-én  tűztek műsorra. 

A fiataloknak szóló előadás célja, hogy az ifjabb nemzedék is a tiszta forrásból ismerhesse meg a néphagyományt. Meggyőződésem, hogy ezt az összeállítást is jó szívvel fogadják, hiszen itthon is sokat adjuk elő iskolásoknak

– fogalmazott. 

Arról is szólt, hogy már a turné tervezésekor felmerült annak az ötlete, hogy az előadást több helyszínen is bemutassák, így körvonalazódott egy nagyobb szabású, öt állomásos, Szentgyörgyöt, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Marosvásárhelyt és Aradot is magába foglaló erdélyi turné. 

A Hajnali hold egy nagyon komplex táncszínházi darab, amiben a néptánc mellet a kortárs táncelemek, a közös éneklés és a prózai-drámai részek is helyet kapnak. A Hajnali hold egyben a női léleknek, a nők életciklusainak lírai bemutatása. Az összeállítás a neves erdélyi koreográfus-rendező Orza Calin ’kezét’ is dicséri. Az erdélyi felmenőkkel büszkélkedő művésszel korábban is eredményesen dolgoztunk, itt említhetem például az Édeskeserű című, 2009-ben bemutatott produkciót, aminek társ-koreográfusa volt

– avatott be a produkció részleteibe Hetényi Milán, aki a hetvenhárom fős csoporttal együtt abban bízik, hogy sikeres erdélyi fellépéssorozat vár rájuk a Tündérkertben, olyan, amelynek során "mind az előadók, mind pedig a nézők is gazdagodnak.”

A turné állomási és időpontjai:
november 10., 19:00 - Sepsiszentgyörgy, a 33. Népzene és néptánc találkozó, a Tamási Áron Színház nagyterme

november 13., 19:00 - Csíkszereda, Szakszervezetek Művelődési Háza

november 14., 19:00 - Székelyudvarhely, Művelődési Ház

november 15., 19:00 - Marosvásárhely, a Maros Művészegyüttes előadóterme

november 16., 19:00 - Arad, Ioan Slavici Színház

A Magyar Állami Nép Együttes erdélyi turnéjáról bővebben ITT lehet olvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!