Csák János megerősítette

2024.02.28. 06:25

Demeter Szilárd kerül a Nemzeti Múzeum élére (videó)

Csák János kulturális és innovációs miniszter hivatalosan is megerősítette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője veszi át L. Simon László helyét – írja a Mandiner. A lap idézi a minisztert, aki szerint „Demeter Szilárd forradalmat ajánlott”.

MW

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség eddigi vezérigazgatója veszi át a Nemzeti Múzeum irányítását

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Mint arról a Mandiner már beszámolt, Demeter Szilárd foglalja el az L. Simon László novemberi menesztése miatt megüresedett főigazgatói posztot a Nemzeti Múzeum élén.

CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában jelentette be, hogy Demeter Szilárd veszi át a Nemzeti Múzeum irányítását
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Demeter Szilárd számíthat L. Simon László segítségére

A hírt kedd este az intézményt felügyelő Csák János kulturális és innovációs miniszter is megerősítette az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. A miniszter kiemelte, hogy a pályázatra jelentkező tíz személy azt bizonyította, hogy ez egy fontos pozíció.

Azonban volt egy pályázat, amelyik egy forradalmat ajánlott: mégpedig azzal a forradalmi gondolattal, hogy ahhoz, hogy a magyar örökséget, a magyar identitást megjelenítő emlékeket egyben tudjuk megjeleníteni, ahhoz egy ütőképes intézmény kell

– fogalmazott a műsorban Csák János, aki szerint úgy kell a magyar kulturális értékeket megfogalmazni, hogy olyan vonzó és fogyasztóbarát legyen, amiről mindenki értesül és tud.

Demeter Szilárd forradalmától valójában azt várják, hogy segítsen feldolgozni a trianoni traumát.

Erre pedig szerinte azért van szükség, hogy rájöjjünk, hogy sorsközösségben élünk, és hogy ezek a traumák mind kintről jönnek. A hírről beszámoló Index az utóddal kapcsolatban megkereste L. Simon Lászlót is, aki úgy fogalmazott: reméli, Demeter folytatni fogja az általa elkezdett reformokat.

Ebben szívesen segítek is neki

– tette hozzá.

Az új főigazgató március 6-án kezdi meg munkáját a Magyar Nemzeti Múzeum élén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában