úszás

2020.01.09. 13:16

Hosszú és Rasovszky Európa legjobbjai

Hosszú Katinkát és Rasovszky Kristófot is az elmúlt év legjobbjának választotta a vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN).

A voksoláson – amelyen a nemzeti szövetségek, illetve a LEN tisztviselői vettek részt – a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú a szavazatok 50 százalékát begyűjtve, az előző két esztendőben győztes svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve,

2013, 2014, 2015 és 2016 után pályafutása során az ötödik alkalommal érdemelte ki az elismerést a nők mezőnyében.

A 30 éves magyar klasszis 2019-ben a kvangdzsui nagymedencés világbajnokságon 400 és 200 méter vegyesen diadalmaskodott, előbbi sikerével az első női úszó lett, aki egy számban ötször nyert, utóbbiban pedig egymást követő negyedik alkalommal állt a dobogó tetején. Emellett decemberben a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságon négy számban diadalmaskodott.

A nyíltvízi szakágban a férfiaknál győztes Rasovszky Kristóf a voksok 39,2 százalékát megszerezve, mindössze 1,7 százalékkal előzte meg a német Florian Wellbrockot, ezzel megvédte címét.

A 22 éves magyar az összetett világkupa-győzelme mellett megnyerte a vb-n az 5 kilométeres viadalt, ezzel a szakág történetének első magyar világbajnoka lett. Német riválisa 10 kilométeren győzött és sporttörténelmet írt, ugyanis medencében 1500 méteren sem talált legyőzőre, korábban pedig arra még nem volt példa, hogy valaki a nyílt vízben és az uszodában is aranyérmet nyerjen vb-n.

A férfi úszók versenyében Milák Kristóf azzal, hogy Kvangdzsuban 200 méter pillangón a legendás Michal Phelps világrekordját megdöntve diadalmaskodott, a második helyet szerezte meg a szavazáson 16,7 százalékkal.

Itt a brit Adam Peaty nyert fölényesen (45,8 százalék), miután a Koreai Köztársaságból három arannyal és egy világcsúccsal tért haza.

A listákra a többi szakágban még további két magyar került fel: a női vízilabdázók között Keszthelyi Rita 22,7 százalékkal a második helyen végzett a spanyolok vb-ezüstérmes kapusa, Laura Ester mögött, míg a férfiaknál Vámos Márton 8,3 százalékkal a negyedik lett.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!