Télen vége

Szilágyi László

A szerződés a két fél kölcsönös beleegyezése alapján kötött megállapodás. Szerencsés esetben lehet tartós, zavartalan, gyümölcsöző az együttműködés, ellenkező esetben valamelyik, akár mindkét fél hiányt szenved, ilyenkor a békés egymás mellett élés vagy a kapcsolat felbontása a megoldás.

Cristiano Ronaldo és a Manchester United vezetőedzője, Erik Ten Hag a nyáron került egymással munkakapcsolatba. A korosodó, de még mindig roppant ambiciózus portugál aranylabdás és az Ajaxot 2019-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjébe vezető holland edző megpróbálták kulturáltan, a színfalak mögött rendezni a kapcsolatukat, de a törekvés zátonyra futott. A nyilvánosságra került információmorzsák alapján Ronaldo ügynöke, Jorge Mendes hiába próbálkozott, sem a Paris SG, sem a Napoli, sem a Sporting nem látott fantáziát a 37 esztendős labdarúgó leigazolásában. Ronaldo – némileg frusztráltan – a szerinte szenzációhajhász, hazug sajtót okolta azért, hogy álhírekkel rombolta le a hírnevét.

Elkezdődött a szezon, Ten Hag nem ült fel az újságírók provokációjának amikor Ronaldo került szóba, ő mindvégig a legnagyobb tisztelet hangján szólt a játékosáról. De aki böngészgette a United összeállítását, nem tudta nem észrevenni, hogy Ronaldo epizodista lett az Old Traffordon. A portugál egy gólt ért el az Európa-liga csoportkörében, a Premier League-ben jobbára csereként lépett pályára, 277 percet futballozott. Az elmúlt hétvégén játszott manchesteri derbin márt ez sem adatott meg neki. Ten Hag rendkívül intelligensen így indokolta meg: – Azért nem cseréltem be, mert tiszteletben tartom a karrierjét – nyilatkozta a holland edző.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy mire gondolhatott. A mesterhármast szerzett City-játékos, a norvég Erling Haaland és az angol Phil Foden árnyékában nem akarta kitenni a portugált egy újabb kudarcélménynek. Tapintatból hagyta a kispadon, hogy ne a pályán szembesüljön azzal, eljárt felette az idő.

Két nappal a 6–3-as City-henger után Ten Hag újra szót kért. A Telegraph szerint a holland szakember belátta, hogy a munkakapcsolata Ronaldóval már nem megjavítható. Ten Hag kijelentette, hogy amennyiben januárban érkezik megfelelő ajánlat Ronaldóért, nem gördít akadályt a távozása elé. Minden jel arra mutat, hogy a 

látszólag békés egymás mellett éléssel már nem tudják megmenteni a felek a kapcsolatukat. 

A tapintat csak ügyes kommunikációs trükk volt. A télen felbomlik a megállapodás.

Mindkét félnek jobb lesz ez így.