Kalapácsvetés

2024.06.10. 09:18

Halász Bence aranyat vesztett el, mégis inkább ezüstöt nyert

Halász Bence nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet nyert kalapácsvetésben a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon, melyen az utolsó sorozatban dobta őt le az élről a címvédő Wojciech Nowicki. A magyar sportoló annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban vesztette el az aranyérmet, nagyon boldog volt.

MW

Halász Bence bemelegít a férfi kalapácsvetés döntője előtt

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a római Európa-bajnokság előtt egy magyar éremesélyesről beszélt. A bizalom persze érthető volt, a legutóbbi, müncheni Eb-n a kalapácsvető Halász Bence második lett, a 2019-es dohai és a tavalyi budapesti világbajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Halász római döntője nem indult fényesen, de aztán csillogó véget ért – írta meg a Magyar Nemzet.

NOWICKI, Wojciech; KOHAN, Mihajlo; HALÁSZ Bence
Mihajlo Kohan, az aranyérmes lengyel Wojciech Nowicki és Halász Bence (b-j) a férfi kalapácsvetés döntője után 
Fotó: Adam Warzawa / Forrás: MTI/EPA/PAP

Rosszul kezdett

A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban – derült ki az Origo oldaláról. A döntőt nem kezdte jól a magyar atléta.

A bemelegítésnél a második dobásom a 80-as vonalat csípte, így tudtam, hogy menni fog ez. Aztán az első dobásnál egy kisebb technikai hibát követtem el, a kalapács végighúzta a hálót, ami szerintem vagy öt métert levett belőle, így lett 72 méter

elevenítette fel a váratlanul nehéz kezdését Halász Bence. A folytatásra aztán összekapta magát a szombathelyi versenyző.

Túlteljesítette az elvárásokat

Halász az elsőnél lényegesen összeszedettebb kísérlettel, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott, ezzel előrelépett, s a harmadik sorozatban feljött a dobogóra (78,55). A magyar kalapácsvető két világbajnoki bronzérmében közös pont, hogy a lengyelek mindkétszer megóvták valamelyik dobását. Most is volt vizsgálódás, de a magyar sportolót ez nem zökkentette ki. 

A negyedik sorozatban Halász Bence egy 80,49 méteres dobással átvette a vezetést. Az idei formák alapján Halásznál esélyesebbnek tűnt a címvédő lengyel Wojciech Nowicki és az ukrán Mihajlo Kohan is, mindketten 80 méter fölé jutottak, de az utolsó sorozatot a magyar versenyző várta az élről. Hatodikra azonban Nowicki 80,95-ös kísérlettel átvette a vezetést, Halász Bence már nem tudott javítani, így München után Rómában is Eb-érmet szerzett – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Leírhatatlan az az érzés, amikor tudod, hogy itt most vagy véged, vagy megcsinálsz technikailag egy jó dobást, amivel továbbjutsz. Az viszont hatalmas erőt ad, nemcsak most, vagy a pályafutásod során, hanem életed végéig, hogy ezt meg tudtad csinálni

– nyilatkozta a magyar atléta, aki arról is beszélt, hogy a 80,49 méteres negyedik dobásának nagyon örül, mert ezzel túlteljesítette az Eb-re kitűzött célját.

Az Európa-bajnokság előtt azt szerettük volna, ha a kalapács valahol 79 és 80 méter között esik le. Ezt most gyakorlatilag túlteljesítettem

– árulta el a 26 éves klasszis, aki két világbajnoki bronzérem, valamint egy-egy Európa-bajnoki ezüst- és bronzérem után szerezte meg pályafutása újabb érmét felnőtt világversenyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában