Emlékezünk

2022.09.11. 20:15

II. Erzsébet brit királynő Magyarországon: a Sümegprágán élő Kalla Kálmán főzött az illusztris vendégnek és férjének

A házilag füstölt lazacot fehér spárgával, korona formában tálalták, a galambeszencia a zöldségeket korona alakúra vágták, valamint a fonott borjúszűz íve is a koronára emlékeztetett.

Kovács Erika

Készítette: State of Queensland - https://events.premiers.qld.gov.au/platinum-jubilee/about-the-queen.aspx, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118950711

Ezt kínálták II. Erzsébet brit királynőnek és férjének, Fülöp hercegnek, amikor Magyarországra látogattak, és díszebéden vettek részt a budapesti Gundelben 1993-ban, mondta el megkeresésünkre a Sümegprágán élő Kalla Kálmán, aki akkor a legendás étterem konyhaigazgatója volt, és máig őrzi a díszebédre szóló elegáns meghívó egy példányát. Desszertnek tavaszi eper meglepetést készítettek, amit korona formájú kosárban, kevés fagylalttal tálaltak. A királynő szokás szerint ezúttal sem evett sokat. A helyszínen lévőket előre felkészítették arra, miként illendő viselkedni a királyi párral. A konyhaigazgatót bemutatták a királynőnek, aki azt mondta, „köszönöm”. II. Erzsébet, mint mindig, ezúttal is nagyon elegáns volt, rózsaszínű ruhát és kalapot viselt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!