a csere-hegyi kilátóból

2019.04.24. 12:00

Balaton, ameddig a szem ellát

A Balaton környékén számtalan kilátó várja a látogatókat, mi ezúttal a csere-hegyiből vettük szemügyre az áprilisi napsütésben ébredező tavat.

Sövényházi János

A wikipédia információi szerint a kilátó Padányi Gulyás Jenő tervei alapján épült 1935-ben a 298 méter magas Csere-hegyre – aki Felsőörs felől, az Almádi útról közelíti meg, az viszonylag hosszú, de nem túlságosan megerőltető sétára számítson. A gondozott környezetben található építmény különlegessége, hogy ez volt az első kőből épült kilátó a Balaton-felvidéken. Eredetileg 6,5 méter magasra épült, és hamar a turisták közkedvelt célpontjává vált.

 

Az évek alatt a kilátó annyira megrongálódott, hogy 1998-ban bezárták. 2001-ben megkezdődött a felújítás, melynek során megtoldották egy ötméteres fatoronnyal, így az építmény ma 11,5 méter magas. A kilátó melletti házikóban lakik a gondnok, aki a kilátó és a hozzá tartozó épületegyüttes 24 órás védelmét látja el. Munkáját (mint képeinken is látható) egy kutya és több macska is segíti.

A kilátóból szemügyre vehetjük a Balatont, a környező hegyeket, Alsóörsöt, Balatonalmádit, Felsőörsöt, de tiszta időben akár a Somogyi-dombságot, Veszprémet és Szentkirályszabadját is.

A csere-hegyi kirándulás után érdemes leereszkedni Alsóörsre, a Szöszi cukrászdában elfogyasztani a jól megérdemelt fagylaltot, majd körülnézni a kikötőben, hiszen már vízre tették a vitorlásokat, a horgászok sem tétlenkednek, és a turisták száma is napról napra gyarapszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában