Bármit el tud készíteni

2019.04.27. 07:00

Öröm, ha célba ér a mézeskalács

A világ szinte minden tájáról, többek között Ausztráliából, Kanadából és az Egyesült Királyságból is kapott már megrendeléseket Gyeneséné Simon Ildikó pápai mézeskalács-készítő. Az évekkel ezelőtt elkezdett hobbi idővel vállalkozássá nőtte ki magát, így jött létre a Mézesműhely.

Polgár Bettina

Gyeneséné Simon Ildikó elmondta, sokan még a mai napig is a régi tükrös szívet látják a mézeskalácsban, pedig rengeteg lehetőséget rejt.

Fotó: Polgár Bettina

Gyeneséné Simon Ildikó elmondta, öt évvel ezelőtt, karácsonykor saját készítésű mézeskaláccsal lepte meg a barátait, rokonait, ismerőseit. Eleinte még nagyon egyszerű, apró csomagokat készített, melyek mégis nagy sikert arattak. A kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, így húsvétra már mézeskalács tojások készültek, amelyeket később mézeskalács adventi koszorúk követtek.

– Egyre többen érdeklődtek, ezért úgy döntöttem, vállalkozást indítok. Évről évre jöttek a kihívások, és minél többet dolgoztam, annál jobban ment. Sokan még a mai napig is a régi tükrös szívet látják a mézeskalácsban, pedig rengeteg lehetőség van. Ennyi idő után elmondhatom, hogy gyakorlatilag bármit meg el tudok készíteni mézeskalácsra – hangsúlyozta.

Gyeneséné Simon Ildikó elmondta, sokan még a mai napig is a régi tükrös szívet látják a mézeskalácsban, pedig rengeteg lehetőséget rejt. Fotó: Polgár Bettina

Gyeneséné Simon Ildikó kifejtette, eddig több ezer alkotást készített már a különböző alkalmakra. – Mindig december 31-én teszem le a díszítőzacskót. Ilyenkor egy-két hetet pihenek, de túl sok időm nincsen, hiszen már közeleg a Valentin-nap. Utána következik a nőnap, az anyák napja, a ballagás. Közben mindig jönnek születésnapok, névnapok és köszöntők is. Az esküvői szezon kitart egészen október végéig, de már szeptemberben nekiállok a karácsonyi készülődésnek. Többek között gyertya- és mécsestartókat, adventi koszorúkat, díszeket készítek – magyarázta.

– Hobbiszinten nagyon sokan sütnek és díszítenek mézeskalácsot, és rengetegen fel is hívnak tanácsért, mert sokakban az tév­hit él, hogy a jó mézeskalács puha. Az én mézeskalácsommal könnyen lehet dolgozni, mert nem törik, nem hajlik, ha pedig elkészül és légmentesen lezárom, ismét visszapuhul. Sokan azt hiszik, hogy rossz receptet választottak, mert nagyon keménynek találják az elkészült mézeskalácsot, pedig dobozban vagy zacskóban tartva újra puha lesz – mutatott rá Gyeneséné Simon Ildikó. Kiemelte, a mézeskalács készítésekor mindennek megvan a maga ideje, amit ki kell várni a szép eredmény érdekében, és fontos tudni: a mézeskalács nem szereti a párát, mert hamar megszívja magát. – Ha az alap mézeskalács be van fedve terülő mázzal, szabadon lehet alkotni, festeni, rajzolni. Gyönyörű dolgokat hozhatunk ki belőle – tette hozzá.

Eddig több ezer alkotás született már a különböző alkalmakra, többek között Zsédának, az énekesnőnek is készült már szíves üzenet. Fotó: Polgár Bettina

Ildikó kiemelte, az igazán szép mézeskalácshoz elsősorban kézügyesség és térlátás szükséges, ha ezek hiányoznak, akkor nem számít a türelem, mert nem fog sikerülni. – Eleinte még határozott ötletekkel jöttek a megrendelők, mostanra azonban már nagyon gyakran kikérik a véleményem, sőt, előfordult, hogy látatlanban rendeltek tőlem – mondta.

Megjegyezte, a mézeskalácsot rengeteg alkalomra és helyre viszik ajándékba, nemcsak a helyiek vagy a környékbeliek, hiszen szinte a világ minden tájáról érkezett már megrendelése, talán csak Japán és Kína maradt még ki.

– Eleinte sokszor ütköztem falakba, főleg azért, mert egy olyan tevékenységbe kezdtem, amivel a környéken nem sokan foglalkoztak. Mindennek a megvalósításához az kellett, hogy lássam magam előtt, mit tudok kihozni belőle. Azt tanácsolom, ha valakiben megfogalmazódik egy elképzelés, vágjon bele, és ne hagyja magát lebeszélni vagy eltántorítani. Valahol el kell kezdeni, hogy fejlődni tudjunk. Fontos, hogy megvalósítsuk, amiben hiszünk – fogalmazott.

Gyeneséné Simon Ildikó elmondta, nem célja, hogy a munkáival versenyekre vagy minősítőkre járjon, számára sokkal nagyobb elismerést jelent, amikor kap egy fotót arról, hogy célba értek és örömet okoztak a mézeskalácsai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában