pirosló pipacsmezők

2020.06.16. 11:00

Festői gyomtenger az utak mentén

Idén elkápráztattak bennünket a megye útjai mellett pirosló hatalmas pipacsmezők. A látványos virágözönről sorra készültek a fotók, amelyek aztán felkerültek a közösségi portálokra.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Minek köszönhető ez a látványos jelenség az idei nyárelőn?

Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyomként jelenik meg a pipacs, amely az utak mentén, gyomtársulásokban akár 1,8 méter magasra is megnőhet. A 20. század közepén még a gabonák egyik alapvető gyomnövénye volt, azóta a vegyszeres gyomirtás jobbára kiszorította a vetésekből. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal együtt ma is tömegesen terem, idén pedig beborította például a tapolcai út környékét.

– Általában akkor történik ez meg, amikor nem sikerülnek jól a gyomirtások. Alapvetően a pipacs jelen van a szántóföldi kultúránkban mint egy szép növény, egyébként egy elterjedt gyom – mondta lapunknak Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke. Hozzátette: ha a pipacs felszaporodik, akkor nagyon nehéz kiirtani. Idén a kora tavaszi aszályok is kedvezhettek az elterjedésének.

Látványos pipacsmező Veszprém és Nemesvámos között Fotó: Molnár Sándor/Napló

– A gyomirtó szereknek van egy hatásspektrumuk, és néhány gyomot nem irtanak megfelelő hatásfokkal. Ha valaki erre nem figyel, akkor néhány év alatt azt az egy-két gyomot felszaporítja, a többi pedig eltűnik. A gyom megtalálja az ökológiai helyet, ahol eltűnt a konkurenciája, és terjedni kezd – emelte ki Bakonyi Frigyes. Rámutatott: a pipacs nagy mennyiségű magot hoz, így gyorsan elterjed. A gyenge, ritka gabonák miatt most nagyon elszaporodott, pedig egy jól záródó gabonaállományban, ahol a fénytől el van zárva, nem tud felnőni. Ám tavasszal ideális feltételeket talált a gabonatáblákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában