recept

2020.06.13. 11:00

Formás combok a sütőből

Ugyan a csirke színe-java leginkább annak melle, azért a finom comboktól se zárkózzunk el!

Napló

Nem szimpla tört burgonya kerül a hús mellé Fotó: FMH

Egyszerűen megsütve is pompás főételt kapunk egy csirkéből. A húst még a sütés előtt körülbelül 20 perccel sózzuk meg, szórjunk magyaros fűszerkeveréket a comb mindkét oldalára, s hagyjuk állni. Ezután tepsibe rakjuk, kevés vizet adunk hozzá, hogy ne főjön, hanem süljön, majd meglocsoljuk étolajjal (vagy zsírral). Mindezt alufóliával letakarjuk, így sütjük ki. Néhány percenként, sütés közben, a saját zsírjával locsoljuk a csirkéket. Amikor a húsok egyik fele már szép színt kapott, levesszük az alufóliát és a másik felére fordítjuk, hogy az is megpiruljon.

Köretként petrezselymes burgonyát tálalunk hozzá. A megtisztított, hasábokra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, végül pedig kevés olajon megfonnyasztott, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Másik elkészítési módja, hogy olajon, kevés víz hozzáadásával, ízlés szerint sózva, petrezselyemzölddel megszórva, többször megkevergetve készre főzzük.

S hogy a falatok még különlegesebbek legyenek, az ételhez házi majonézt is ajánlunk.

Nem szimpla tört burgonya kerül a hús mellé Fotó: FMH

Hozzávalók: 2 darab tojássárgája, só, őrölt fehér bors, 2 mokkáskanál mustár, 3 deciliter olívaolaj, 3 teáskanál citromlé és 2 teáskanál porcukor.

A tojással kezdünk: a sárgákat egy keverőtálba tesszük, majd habverő segítségével elkeverjük azokat a sóval, borssal és a mustárral. Ezután vékony sugárban öntve, lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű olajat, így keverjük el alaposan az egészet! Végül hozzáöntjük a citromlevet, és ismét keverünk rajta egy nagyot.

Kóstolást követően ízlés szerint akár további porcukor hozzáadásával ízesíthetjük a házi majonézt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában