hirdetés

2020.06.27. 10:37

Hogyan szerelik össze a traktorokat?

A legtöbb mezőgazdasági munkagépgyártó csak nagyon kevés külsős cégtől szerez be egy-egy alkatrészt, tényleg csak azt, ami kell. Igyekeznek mindent saját házon belül megoldani, hogy a kész traktor, vagy kombájn minden egyes darabja a gyártó sajátosságait tükrözze, és maximálisan felelősséget tudjanak érte vállalni.

Valljuk be őszintén nekünk sem mindegy, ha ne adja Isten elromlik valami a munkagépünkben, nem szívesen rohangálunk különböző márkák szervizeibe alkatrészekért, inkább jobb szeretjük egy helyen elintézni a szerelést, ha már szükség van rá.

Gyakorlatilag a külső műanyagokon, az elektromos és hidraulikus alkatrészeken kívül mindent egyhelyben készítenek és gyártana le. Ezek a gépen nagyon drágák, ezért, ha kiadjuk rá a sok pénzt, akkor a lehetőségeink szerint a legjobban is akarjuk használni. A mai modern kombájnokban már olyan berendezések is találhatóak, melyek minden paramétert mérnek a gépeken, és továbbítják is azokat a gyártóknak.

Így, ha bármi hiba üzenetet látnánk a műszerfalon, biztosak lehetünk benne, hogy a gyárban már hamarább tudnak a problémáról, mint ahogy mi észrevesszük.

Kombájn mobil appon? Igen, lehetséges

A gépekbe beépített rendszer elküld minden egyes hibaüzenetet a gyártónak, és ha le van töltve a mobilunkra a kombájnunkhoz tartozó applikáció, akkor visszajelzést is kapunk az esetleges szervizelésről, sőt még időpontot is foglalhatunk, amikor nekünk megfelel a javítás.

Ha be van kapcsolva az applikációnk, akkor a gyártónál mindent látnak a gépjárműről, a sebességtől kezdve, az olaj hőmérsékletén át az AdBlue tartály szintjéig. Figyelmeztetéseket is állíthatunk, hogy milyen esetben riasszon minket a telefonunk.

Ha ragaszkodunk hozzá, még arról is kaphatunk figyelmeztetést, ha közúton átlépjük a kombájnunkkal a sebesség határt. De az üzemanyag szintjéről is folyamatos tájékoztatást kaphatunk, még akkor is, ha nem mi használjuk a gépet, hanem kölcsönadtuk valakinek.

Ez a funkció igen hasznos lehet, ha a munkásainkat akarjuk szemmel tartani, hogy mennyi üzemanyagot fogyaszt a kombájnunkból. A kerekeink állapotát is figyelemmel tudjuk kísérni, még egy apró kavics beragadásról is értesítést kaphatunk.

A telemetria szántás közben hasznos lehet

Korlátozott kommunikációt is folytathatunk a vezérlőbe szerelt telemetria eszközön, ha esetleg lemerült a mobilunk. Igen okosan találták ki a fejlesztők, mert egyáltalán nem fogja elvonni a gépelés a figyelmünket szántás közben, ugyanis csak pár előre betáplált üzenetet tudunk küldeni vele, melyek ilyenkor röviden és tömören vázolják a helyzetet. De amiért ez a telemetria rendszer a leghasznosabb, az minden valószínűség szerint az aratás során felmerülő kérdések megválaszolása miatt lesz.

A kombájnjaink esetében a betakarítás során a termények több paramétereit is méri. A mennyiség, a gabona nedvességtartalma, a tartály szintje, a learatott terület nagysága, és a felhasznált üzemanyagot is meg tudjuk nézni ezen a rendszeren keresztül, mely szintén a mobil appra irányítja az üzeneteket.

Még a nettó munkaidőre is rátekinthetünk, hiszen kijelzi, hogy hány százalékban állt a gépünk, és hány százalékban dolgoztunk vele. Nem mellesleg a várható időjárás előrejelzéseket is nyomon tudjuk követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában