első az északi parton

2020.06.17. 17:00

Kutyás strandot nyitottak Keszthelyen

A Balaton északi partjának első kutyás strandja nyílt a zalai város korábbi szabadstrandja helyén. A kutyatartók már nagyon várták a néhány héttel ezelőtti nyitást, azóta még megyénkből is érkeznek a pihenőhelyre gazdik a kedvenceikkel.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: kutyás strand

A strandot üzemeltető Sziládi-Kovács Tibor négy évvel ezelőtt sikerrel nyitotta meg a déli part két kutyás strandját, Fonyódon és Balatonföldváron. Azt követően kezdtek megfelelő helyet keresni csapatával az északi parton is.

Fotó: kutyás strand

– Az egész úgy kezdődött, hogy a feleségemmel elhoztunk egy kutyát a menhelyről, és szerettünk volna vele vizes programokon is részt venni. Csakhogy a Balatonnál nem volt még kutyafürdető hely, sőt kutyabarát étterem, panzió sem. Közben egyre több külföldi vendég is érkezett kutyával, ők ugyancsak hiányolták ezeket a helyeket. Öt éve merült fel, hogy fellendítjük a kutyás turizmust. Időközben a belföldi kutyás vendégek száma is egyre emelkedett, mi pedig társadalmi kampányokat indítottunk és egy kutyabarát internetes oldalt, valamint egy magazint. Sikerült kijelölni a déli parti kutyás fürdetőket. Az északi part településeinek polgármesterei nagy részben pozitívan reagáltak megkeresésünkre, azonban a terület adottságai kevésbé kedvezők. Mélyebb a víz, sok a védett terület, több a nádas, így egyelőre csak Keszthelyen találtunk alkalmas területet, a korábbi déli szabadstrandot, amelyet bérlünk. A 4500 négyzetméteres területen elkülönített kutyajátszótér és piknikkert is van. Szabadstrand, ahol fürödhet bárki, aki szereti a kutyákat, vagy kutyával érkezik. Saját felelősségére használhatja mindenki a parkká minősített területet, amelynek az egyik szakaszán kutya és a gazdája együtt fürödhet. A kutyák nem piszkítanak a vízbe, így az épp olyan tiszta, mint másutt. Viszont van házirend, a gazdiktól elkérhetjük a kutyák egészségügyi kiskönyvét, ajánlott azzal érkezni, és elvárjuk, hogy a kutyák jól szocializáltak legyenek, más kutyákra nézve se jelentsenek veszélyt. Higiéniai útmutatót függesztettünk ki, kézfertőtlenítőt adunk, kérjük mindenkitől a távolság tartását, egyszerre 250 főnél és 120 kutyánál több vendéget nem tudunk fogadni. Az idén már volt néhány olyan napunk, amikor több százan érkeztek hozzánk – mondja Tibor, aki a korábban lepusztult szabadstrandot egy kis ékszerdobozzá változtatta önerőből. Árnyat adnak az ősfák, jó minőségű a gyep, közel van a parkoló.

Fotó: kutyás strand

Később kutyás rendezvényeket is szeretnének itt tartani, előadásokat, versenyeket, kutyás kertmozit alakítanának ki, és keresik a lehetőséget több északi parti kutyás strand nyitásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában