Védjük meg törékeny bolygónkat!

2022.05.10. 14:00

Űrutazásra mentek a zánkai diákok

Izgalommal ültek be a helyi gyerekek több száz dunántúli diákkal együtt a speciális rakétába a zánkai strandnál a napokban, ahol egy virtuális űrutazáson vehettek részt a SpaceBuzz Hungary programmal, melyet üdvözölt Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A nemzetközi oktatási projekt célja általános iskolások érzékenyítése a klíma- és környezetvédelem iránt.

Kovács Erika

Izgalommal ültek be a helyi gyerekek több száz dunántúli diákkal együtt a speciális rakétába a zánkai strandnál a napokban, ahol egy virtuális űrutazáson vehettek részt

Forrás: Zánkai Faluház

A nemzetközi programhoz csatlakozott Veszprém megyéből a Bozzay Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. 

A szervezők egy élethű rakétát helyeztek el a zánkai strandnál nemrég, ahol a gyerekek egy speciális szemüvegen át, a világűrből tekinthették meg a Földet. 

A diákokat elméletben is felkészítették a virtuális űrutazásra. A 20 perces élményutazásokon a gyerekek megtapasztalhatták a tanultakat, közben életükben először nem a Földről nézve kémlelték az égboltot, hanem az űrből tekintettek vissza a kék bolygóra. A virtuális űrutazáson láthatták, hol van a Földünk helye a világűrben, és miért fontos a klímavédelem. Megismerhették, hogyan óvhatjuk meg közösen bolygónkat a következő nemzedékek számára.

Zentai István, a projekt vezetője, a program hazai alapítója kifejtette, a program célja, hogy egy interaktív iskolai projekt keretében felkeltse a 10-12 éves fiatalok érdeklődését a világűr, a Föld, a klímavédelem és a természettudományok iránt, és egy speciálisan erre a célra tervezett virtuálisvalóság- szimuláción keresztül át is élhessék az űrutazás élményét. 

A program Hollandiából érkező virtuális rakétája Zánkán, a Balaton partján állomásozott, így a programban részt vevő több száz zánkai, zalaegerszegi, veszprémi, kálozi és pécsi diák átélhette, milyen asztronautaként letekinteni az otthonunkat jelentő, törékeny kék bolygóra. 

Mint ismert, Hollandiából indult útjára a projekt 2018-ban, mely napjainkra nemzetközi program lett, meghódítva több európai országot és az Egyesült Államokat. A kezdeményezők az élményalapú oktatást, a mesterséges intelligenciát, a virtuális valóságot és egyéb modern technológiákat hívnak segítségül, hogy egy komplex, interaktív iskolai projekttel a gyerekek jobban megérthessék a világűrt, a bolygónkat, közelebb kerülhessenek a természettudományokhoz. Szemléletes példákon keresztül formálódhasson a klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségérzetük. 

Zentai István, a projekt vezetője, a program hazai alapítója
Forrás: Zánkai Faluház

– Cél az, hogy új nagyköveteket szerezzünk a bolygónknak, egy új nemzedéket, mely képes jobban értékelni az otthonául szolgáló Földet, és tudja, mit tehet a hétköznapokban környezetének megóvásáért - mondta Zentai István. Felidézte, az Erasmus plusz program támogatásának és a programot érintő alapítványnak köszönhetően márciusban hazánkba is elérkezett a projekt, melyben eddig 21 iskola 1500 tanulója vett részt, 70 felkészített pedagógus vezetésével. A diákok 12 leckével készülhettek fel egy virtuális űrmisszióra. A gyerekek szórakoztató feladatokkal és eszközökkel kaptak ismereteket a Földről és klímájáról, a világűrről, a Naprendszerről, az élő és élettelen környezetről, illetve arról, mit tehetnek azért, hogy megőrizzék bolygónk értékeit a következő nemzedékeknek. A tanulók zöld stratégiát dolgoztak ki saját iskolájuknak a tennivalókért. 

Újdonság, hogy a program figyelembe veszi a gyerekek ismeretszerzéssel kapcsolatosan megváltozott igényeit, így modern technológiával adja át nekik a tudást. Emellett fontos problémát old meg azzal, hogy egyre kisebb az érdeklődés a fiataloknál a természettudományok iránt, pedig a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai készségek fejlesztése kulcsfontosságú az emberiség jövőjének szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában