Napló

2022.07.31. 09:00

Isten létezésének bizonyítékai

Helyzetjelentés a paradicsomból, Pozsonyból és Gerald Ford elnökségének idejéből.

Hegyi Zoltán

Forrás: pixabay.com

JÚLIUS 26.

Teljes pompájában virul és virít a kert. Termés tekintetében a padlizsánok versenyeznek a tökökkel. Saját dinnyét eszünk. Ha az ember vagy tizenötféle paradicsomot ültet, annak ilyentájt már látszik az eredménye, és ha minden ebben a tempóban megy tovább, akkor hamarosan megissza a levét is. Ebbe a paradicsomi állapotba zavar bele, hogy a kút ijesztően kevés vizet ad. Nem azért, mert valami idió­ta lenyúlná az érből, hogy feltöltse a medencéjét, egyszerűen borzalmas aszály van. Öntözési stratégiát kell váltani. Esőtánc koreográfiájának kidolgozása folyamatban. 

JÚLIUS 27.

Fradi–Slovan-visszavágó, nem éppen a legkedvezőbb előjelekkel. És még a történelem is, ugye, a harminc évvel ezelőtti kommandósroham emléke. Nem felejtem, de nem is hagyom belehergelni magam. Így aztán az első két gólunknál még viszonylag szalonképesen viselkedem, fotelultrához méltóan elmormolok egy-egy „na ugyét”, de a negyediknél azért már állva üvöltök, annak ellenére, hogy első lendületből nem Trianon jut eszembe, hanem a csoportkör. Mindenesetre ezt a kanyart lezártuk, dobri vecer. 

JÚLIUS 28.

Barátok érkeznek néhány napra, öt gyerekkel. Az rögtön látszik, nem rajtuk múlik, hogy a hazában még mindig több a temetés, mint a keresztelő, de a látogatás a nagy örömön túl is tanulságokkal jár. Néhány apró hozadék csupán. A kert persze azonnal megtelik élettel, de azt is érdekes és érdemes megfigyelni, miként működik egy ilyen nagy, vérségi közösség. Persze, a kölykök között is akadnak súrlódások, de a szeretet, az egymás segítése és védelme mindent visz. Az, hogy kilencen üljük körül az asztalt, elképesztő érzés. Tényleg, mint az olaszok. Az, hogy az étkezésekkor imát énekelnek (!), frenetikus. Az archaikus bájon messze túlmutat, mert persze visszahozza a múlt elsiratott rendjét, de inkább a lehetséges jövő fényét csillogtatja. Abban a kitüntetésben van részünk már jó ideje, hogy ha nem is mindig közelről, de azért nyomon követhetjük az orgonasípok érkezését és fejlődését. Aztán amikor hosszú, tömött sorokban elvonulnak aludni, még sokáig beszélgetünk az éjszakában, és megállapítjuk, hogy amíg képesek vagyunk könnyesre nevetni magunkat, addig nincs is akkora baj. Ami persze azért van, tulajdonképpen nem is kicsi, de a barátaink élete ékes bizonyítéka Isten létezésének, akkor meg ki ellenünk. 

JÚLIUS 29. 

Korán beköszönt a gyönyörűséges reggel, remek fafaragásokat készítő szomszédunk kutyája rögvest a hajnali harangszó után belekezd a rövid, ámde áldott szünetekkel tarkított üvöltésbe, teli torokból ordít (sorrendben) a Napló kézbesítőjére, a kukásokra, a postásra és mindenre, amit még bevizionál az utcába, a kakasok is szolgálatba helyezik magukat, tehát minden a megszokott mederben zajlik, és készek vagyunk az új csodák befogadására. 
Az első máris beköszönt, mert bár esőnek sajnos se híre, se hamva, a kútba visszatér a víz, ha nem is a megszokott mennyiség, de azért mégis, halleluja. Mindeközben a kismadár-önkiszolgálóban is zajlik az élet, a kert legkülönbözőbb helyein felbukkanó napraforgókból barátcinegék lakmároznak. 
Aztán az van még, hogy az ember azt hinné, hogy John Updike-tól már minden megjelent magyarul, túl vagyunk tehát az összes Nyúlon, ámde mégsem. Hiánypótlás történt, a 21. Század Kiadó jóvoltából kezemben az amerikai próza egyik nagymesterének regénye, az Emlékek Gerald Ford elnökségéről. A mű cselekménye két szálon fut, szalad előre és egyben hátra. Főhősét, Alfred Clayton történelem- professzort ugyanis a történet szerint felkérik, hogy legyen kedves megírni benyomá­sait az 1974 és 1977 közötti időszakról, amikor is nem mindennapi körülmények között Gerald Ford lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke. A regénybeli szerző azonban inkább a saját, fülledt erotikával bőven kidekorált múltjára koncentrál, ugyanakkor James Buchanan korára, aki viszont 1857 és 1861 között volt az USA elnöke. 
Hogy az amerikai történelem ezen szakasza iránt kevésbé érdeklődők számára melyik szál az érdekesebb, az egy percig sem kétséges, mint ahogy az sem, hogy Updike a legérdekesebb amerikai írók egyike volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában