Költészet, népi kultúra és ízletes ételek

2022.09.25. 20:00

Tartalmas hétvégét zártak Nyárádon

Tartalmas, programokban gazdag hétvégét zártak Nyárádon. Pénteken Petőfi Sándor szellemiségének megidézése került előtérbe, míg szombaton a folklórprogramoké és a gasztronómiáé volt a főszerep.

Polgár Bettina

A Bitva-menti kultúrparti alkalmával kiemelt szerep jutott a néptáncnak és a népzenének

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Péntek esti traccsparti címmel közösségépítő és identitáserősítő programra várták a helyieket a közösségi házba. Az alkalmon játékos családi vetélkedővel, versmondással emlékeztek Petőfi Sándorra, felléptek a helyi óvodások, a Nyárádi Dalárda, a Szín-Pad-ON Színjátszócsoport, valamint légtornász-bemutató ugyancsak színesítette a rendezvényt. Gulyáspartit is tartottak, illetve kihirdették „Az én Petőfim” című pályázat és a játékos családi vetélkedő eredményét. Az este az Operett Voices Társulat dallamaival folytatódott, majd a Turbó Együttes zárta a napot. A program a Magyar Közösségépítők Értékszövetkezete Egyesület „Juniorok a kultúrházakban” programsorozata keretében valósult meg a Közösen Nyárádért Egyesület szervezésében.
Szombaton a Bitva-menti kultúrparti hagyományőrző forgatagnak adott otthont a település, mely alkalmával megtartották a XII. Nyárádi Krumplifesztivált és az I. Nyárádi Lecsófesztivált. Pajak Károly, Nyárád polgármestere elmondta, a nagy hagyományokkal rendelkező krumplifesztivál mellett kicsit bővíteni szerették volna az ételkínálatot, és mivel paprikát és paradicsomot is szép mennyiségben termesztenek helyben, megszületett a lecsófesztivál ötlete.
A polgármester rámutatott, a szombati programok sora traktoros felvonulással vette kezdetét, hogy kifejezzék megbecsülésüket a helyi gazdálkodók iránt. 

Ízletes ételek készültek burgonyából, paprikából és paradicsomból
Fotós: Polgár Bettina/Napló

Az eseményt főzőverseny is színesítette, melyre nyolc csapat nevezett. Fellépett a Pegazus Színház, a Vadvirág Néptáncegyüttes, a Greznár népi zenekar, a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes, a Kapuvár Néptáncegyüttes, a Kemenesmagasi Citerazenekar, a Szili Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Rekettye Néptáncegyüttes, Navratil Andrea népdalénekes Császár Dominik és Borzavári Róza kíséretével, a Bozót Táncegyüttes, valamint a Tördemic Néptáncegyüttes, majd táncház zárta a napot.
A Bitva-menti kultúrpartit számos program kísérte: Cifra szoba kiállítás és Magvető népművészeti foglalkozás, megyei értékmustra, népi kézművesvásár és kézműves-foglalkozás, sütisziget az óvoda javára, kerekítő foglalkozás, valamint népi játéktér, melyet kosárhinta, dióágyú és hordólovaglás is színesített. 
A folklórprogramokban gazdag rendezvény a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában