Városi parkokban is feltűnhet

2023.01.02. 08:00

Erdők szép madara, a közép fakopáncs

A közép fakopáncs a ritkább hazai harkályfajaink egyik szép tollazatú képviselője, jellemzően kötődik az erdőkhöz, bár időnként városi parkokban is feltűnhet.

Szijártó János

Nagy munkában a közép fakopáncs. Ez a harkályfaj kifejezetten kötődik az erdőkhőhöz, de időnként városi parkokban is feltűnhet Fotó: Szijártó János/Napló

A nagy fakopáncstól eltérően a feje teteje nem fekete, hanem vörös, a nyaka és háta fekete. Hazánkban a középhegységekben és a Duna ártéri erdeiben találkozhatunk vele elsősorban, de más, főként erdős területeken is előfordul. A Magyar Madártani Egyesület (MME) adatai alapján a hazai fészkelőállománya 7-16 ezer párra tehető, ám számuk mérsékelt növekedést mutat. Évente egy alkalommal költ. Hernyókat, levéltetveket, kétszárnyúakat, pókokat, bogarakat fogyaszt. Táplálékát főként a lombkoronából és a fa törzséről gyűjti, a talajon ritkán keresgél. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában