Falfestmény Veszprémben

2023.03.10. 14:00

Fülesbaglyok költöztek a hotel falára

Leleplezték pénteken délelőtt a Hotel Veszprém falára készült, erdei fülesbaglyokat több emelet magasságban ábrázoló festményt.

Marton Attila

A falfestmény két bagolyszülőt és négy fiókát ábrázol Fotó: Nagy Lajos

A tűzfalfestmény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében készült el. Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. főtanácsadója elmondta, az EKF és a MOME által közösen szervezett City of Light elnevezésű egyetemi kurzuson több mint tíz hallgató vett részt. A fiatalok feladata az volt, hogy a fényre és a fényfestésre alapozva tervezzenek művészeti alkotásokat Veszprém meghatározó épületeire, tereire, amelyek szeretethetőbbé, viccesebbé és bájosabbá teszik a várost. 

A tervek közül Perecz Annabella hallgató alkotása készült el a város legforgalmasabb pontján, a hotel épületének északkeletre néző oldalfalára. A tervező – aki korábban a MOMÉ-n tanult, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatója – elmondta, az alkotás grafikai világát az 1950-es években alkotó John Hanna művei ihlették, aki gyakran készített kevés színből, de részletgazdagon illusztrált állatábrázolásokat. Az alkotó elárulta azt is, április végétől a baglyok szeme éjjelente világítani fog a beépített fényeknek köszönhetően. A két szülőből és négy fiókából álló bagolycsalád ábrázolásában a madarak tollai apró fehér vonalakként rajzolódnak ki fekete alapon, az éjszakai erdők világát kék-sárga színkombináció illusztrálja. Mint köztudott, a fülesbagoly a tudomány és a bölcsesség szimbóluma. 

Jankovits Barnabás, a kivitelező Neopaint Works vezetője arról beszélt, nagy kihívást jelentett számukra a baglyok részletgazdagsága a tűzfalfestmény készítése során. Elmondta, a festést minden apró részletében a tervező által megálmodott grafikához hűen készítették el. 

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója elmondta, az erdei fülesbaglyok Magyarországon védettek és a városokban telelnek, 2020-ban – amikor az év madara volt hazánkban – például a Cholnoky Jenő Lakótelepi Óvoda udvarára fészkeltek be. 

Az alkotás elkészültét a Reider család, a Vemévszer Kft., a Cemix és az épület tulajdonosa is támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában