Nők

2023.05.27. 09:00

Júlia és a veszprémi Kerekasztal

A vármegyeszerte ismert Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület asztala azért kerek, mert nincs asztalfő. A körülötte immár huszonnyolc éve helyet foglaló nők egyenrangúak, kortól, vallástól, politikai véleménytől függetlenül. A közös cél, eredményeik és tehetségük tartja őket együtt. A kerekasztalt Huszár Józsefné Júlia kerekítette, abból a célból, hogy a királynék városában legyen egy nőszervezet, amely a nők értékeit számon tartja, védi, és harcol a nőket érintő összes diszkrimináció ellen.

Őrsi Ágnes

Forrás: családi/Huszár József 

Az egyesülettel a veszprémi Civil napon is találkoztunk, egyébként 2006 óta vesznek részt a Gizella-napi városi rendezvényeken, és minden évben asztalra teszik a saját tagjaik által létrehozott művészeti vagy irodalmi alkotásokat. Jelenleg 46 női alkotó remekei a láthatóak a hónap végéig a Hangvillában. 

Júlia az egyesület alapító, jelenleg tiszteletbeli elnöke, egyéb státuszát tekintve nyugdíjas vegyészmérnök, 1994-ben elnyerte az Amerikai Szavazó Nők Ligája pályázati programját, amelyben húsz lengyel nőt követően húsz magyar nőnek is megmutatták a demokrácia működését. Júlia Washingtonban, majd Utah Államban, egy Veszprém nagyságú kisvárosban tanulmányozhatta a különböző civil és állami szervezetek tevékenységét. Amit tapasztalt, meg is jelölte további életének értelmét és célját. 

– 1995. április 25-én tizenheten megalapítottuk a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületet (Venőke). Az azóta eltelt huszonnyolc év során sok száz rendezvényt állítottunk céljaink szolgálatába. Büszkék vagyunk az általunk meghirdetett pályázatok sikereire. Millenniumi asszonyládánkban háromszáz történelmi értékű vallomást őrzünk, az 56-os emlékládánkban ezeroldalnyi hiteles önvallást tartogatunk az utókor számára. Kiadtunk hat könyvet, a veszprémi nők életéről, értékeiről szólót, vagy hasznos közéleti jótanácsokkal szolgálót. Büszke vagyok arra, hogy 1956. december 6-ra, a veszprémi néma nőtüntetés emlékére az egyesület tagjainak költségén, de városunk segítségével halápi bazaltból emlékkövet állítottunk hős asszony elődeink emlékére. Ezt a napot a női helytállás napjának tekintjük, és 2008 óta ezen a napon városunk női kiválóságait ünnepeljük. Eddig mintegy százhetven veszprémi hölgy tevékenysége került reflektorfénybe – sorolta büszkeségeit az örökös elnök. 

Júlia egyik legnagyobb gondja volt, hogy életkorára (84), tekintettel kinek adja át a stafétabotot. A korábbi választott elnököket életkörülményeik elszólították a városból, de Júlia mindaddig életben tartotta az egyesületet, míg ebben az évben Törökné Katica vette kezébe a kormányt. Ő lett Júlia utódja, a Venőke választott elnöke. Nehéz, de szép feladat lesz megnyerni a fiatalokat. Ebben a szervezet a nők ügyei iránt érdeklődő friss nyugdíjas hölgyekre számít leginkább. Várja tagjai sorába azokat a veszprémi lányokat, asszonyokat, akik egyetértenek a Pro Civitate-díjjal kitüntetett Venőke jelmondatával: Nem elszenvedni kell a körülményeket, hanem változtatni rajtuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában