Olvasónk nagy becsben tartja a múlt emlékeit

2024.01.08. 20:00

Retró kincsek, melyekből soha nem elég

Bizony akadnak emberek, akikben erős a ragaszkodás a rég- vagy a közelmúlt tárgyai, emlékei iránt. A retrógyűjteményekkel kapcsolatos felhívásunkra ezúttal szintén egy veszprémi olvasónk, Varga György reagált, aki arra kért bennünket, nézzük meg, fotózzuk le „kincseit” – na meg beszélgessünk.

Benkő Péter

A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek kincsei Fotó: Benkő Péter

Természetesen felkerestük olvasónkat dózsavárosi házában, ahol érkezésünkre igazi retrógyűjteményt varázsolt egybe, és elmesélte a hozzájuk fűződő emlékeit. Láttunk egy – a maga idejében jó kategóriájúnak minősülő – fényképezőgépet, természetesen filmeset. Rengeteg diaképkockát mutatott a tulajdonos, ezek nagy része európai országokban, kirándulásaik alkalmával megörökített pillanatokat őriz. – Olyan fényképezőgép is akad itt, mellyel egyszerre két, kissé eltérő szögből fotóztuk a témákat, s hozzá egy dianéző, mely a két képet térhatásban ábrázolja – mondja és mutatja György, aki két vezetékes telefont is őriz, az egyik CB 81MM típusú, már nyomógombos, a másik pedig korábbi, CB 667-es, ez még hagyományos, tárcsás. Nem sok ilyen van ma már! A típusszámok egyébként a gyártás idejére (1981 és 1967) utalnak.

Majd előkerül egy ma is üzemelő szamovár a 60-as évek végéről. Több játék, világító robot, autók sorakoznak fel, mindehhez a díszítést pedig kalocsai mintás terítő és mellény adja, ezeket édesanyja hímezte géppel, húga számára a hetvenes évek végén, mondja el a gyűjtő. Aztán a nyolcvanas éveket idézi az a receptkártya-gyűjtemény, melynek bizony ma is még hasznát veszik, és ugyancsak érdekes a minikönyvgyűjtemény a könyvespolcon.

A minikönyvgyűjtemény jól megfér a hagyományos méretűek között Fotó: Benkő Péter

Olvasónk a korábbi időkből is őriz számos kincset, de azokat inkább majd egy antik sorozatban mutatjuk be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában