Jegyzet

2024.06.23. 15:00

Mindössze ennyiért!

Fogalmam sincs, kinek szólnak a lelkendező reklámok, amelyek általában két szóval végződnek: Csak ennyiért?, illetve Mindössze ennyiért! – legalábbis, ha nyugdíjasszemüveggel nézzük a világot.

Őrsi Ágnes

Mert az igazság az, hogy ami az eladónak „mindössze ennyi!”, az a legkevesebb elkölthető pénzzel rendelkező rétegnek, a nyugdíjasoknak kifizethetetlenül sok. 

De nézzünk egy példát. 

A beszélgetésben nem vettem részt, csak hallgattam. Ismerősöm papír szerint egyedül él. Útitársa a buszon arról faggatja, hova cipekedik a három tele szatyorral. Kiderült, hogy Éva – nevezzük így – nemcsak fia városban élő családjának segít időnként főzéssel, sütéssel, de fogadott unokái is vannak, akik nem csupán kosztosként jelentkeznek, de ha kell, megy értük az óvodába, iskolába is. – Nekem így jó – jön a magyarázat –, nem érezném hasznosnak magam, ha sorozatnézéssel vagy más haszontalansággal tölteném az időt – mondja. Nem ismerem Éva anyagi helyzetét, de nyilván nem a felső tíz százalékba tartozik, mint még nagyon sokan. Példájukon két, sokkal igazabb kérdést gondolnék gyakran feltenni: Csupán ennyiből? Hogyan?

Őrsi Ágnes
Fotó: Napló

[email protected]

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában